Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hlují čísla na desetitisíce

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hlují čísla na desetitisíce"— Transkript prezentace:

1 Hlují čísla na desetitisíce
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor: MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_455_KRUŽNICE_A_KRUH Téma: Rýsování kružnice a kruhu a jejich rozdíl. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Hlují čísla na desetitisíce Zkopíruj si logo EU do své práce Anotace:

2 Anotace Tato prezentace je určena k výkladu a opakování učiva v předmětu matematika pro žáky 5. tříd. 4. list: Žáci porovnávají kružnici a kruh. 5. list: Žáci opakují- co musíme udělat jako první, než narýsujeme kružnici, co je průměr a poloměr. 6. list: Žáci opakují, které body náleží a které nenáleží kružnici. 7. list: Žáci opakují, které body náleží a které nenáleží kruhu. 8. list: Žáci se učí, jak zapsat danou kružnici a kruh náležitých rozměrů. 9. list: Žáci procvičují, jak postupovat při rýsování kružnice určenou zápisem.

3 Datum vytvoření: Klíčová slova: kružnice, kruh, střed kružnice, poloměr, průměr

4 Kružnice a kruh + + k m S S Kružnice k se středem S
Kružnice m se středem S a vybarven kruh, který je určen kružnicí m.

5 Opakujeme: Průměr (značíme d) k A + B S Poloměr C
Než začneme rýsovat kružnici, musíme vyznačit její střed S. Úsečka AB je průměr kružnice k. Musí procházet středem S. Průměr (značíme d) k A + B S Poloměr (značíme r) C Úsečka SC je poloměrem kružnice k.

6 Kružnice D C Na obrázku je kružnice k. Střed kružnice je bod S.
Jsou zde vyznačené poloměry: k H + A SA SB + S B SC SD Úsečka AB je kružnice k. průměr F + + G E Na kružnici k leží body: A, B, C, D, G Na kružnici k neleží body : E, F, H, S

7 Kruh L Na obrázku je narýsovaná kružnice m se středem v bodě S a vybarven kruh, který je kružnicí m určen. R + m + U S + Kruhu náleží body: N, U, L, S N + + Kruhu nenáleží body: P P, R

8 k (S,r) K (S,r) Zapamatuj si:
Kružnici k se středem v bodě S a poloměrem r zapíšeme: k (S,r) Kruh K se středem v bodě S a poloměrem r zapíšeme: K (S,r)

9 Procvičujeme: k(S,r = 2 cm) Narýsuj kružnici: k r = 2 cm + S 1 2 3 4

10 Použité zdroje:


Stáhnout ppt "Hlují čísla na desetitisíce"

Podobné prezentace


Reklamy Google