Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilSamuel Novotný
1
HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: složení, charakteristika, droby Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb, Dlouhá 6, Litoměřice
2
získáváme z teplokrevných zvířat – skotu starší sedmi měsíců
jalovic - neotelená samice od sedmi měsíců krav - otelená samice býků - nekastrovaný samec od devíti měsíců volů - vykastrovaný samec od devíti měsíců 1
3
Složení: Bílkoviny 20 % Tuky 6 % Voda 70 %
Minerální látky: fosfor, draslík, vápník, hořčík, sodík, železo Vitamíny : B1,B2, PP, A
4
Charakteristika: biologicky velmi hodnotné maso, jemně vláknité
barva masa je světle červená ( jalovice) až cihlově červená maso je mramorově prorostlé tukem tukem je lůj 2
5
maso bouráme na čtvrtě – zadní a přední
přední čtvrť se odděluje za 6 – 7 obratlem a 8 žebrem hlava se odděluje mezi 6 a 7 obratlem ( atlas a čepec) hovězí maso bouráme evropským způsobem nejlepší maso je ze tří a šestiletých volů 3
6
ZDOJE: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.