Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní."— Transkript prezentace:

1 Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní znalosti s novými poznatky Autor: Mgr. Michaela Suchardová

2 Jack London „Nemám rád lidi, kteří čekají, až jim někdo upraví cestu. “ cit. 2010-10-04]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

3 Bílý Tesák: navazuje na své nejznámější dílo Volání divočiny, avšak nyní se věnuje opačnému procesu, kdy se z divokého vlka stává domestikovaný pes. Jedním z důležitých témat je otázka vlivu prostředí na osobnost a chování jedince. V nehostinné severské pustině přežívají jen ti nejsilnější, ale London se v románu snaží ukázat, že láska a laskavost může povahu měnit stejně dobře jako násilí. Román je rozdělen na pět částí [cit. 2010-10-04]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

4 Román je rozdělen na pět částí 1. Vyhladovělá vlčí smečka pronásleduje Billa, Henryho a jejich šestičlenné psí spřežení. Jen Henrymu se podaří uniknout jisté smrti. 2. Smečka se postupně rozpadá. Tři vlci svedou o samici souboj, který díky svým zkušenostem přežije Jednooký. Jednookému a vlčici se narodí mláďata - mezi nimi i šedý vlček. 3. Jednoho dne vlček narazí na lidi - indiány. Vlčice ho spěchá ochránit, ale jeden z indiánů v ní pozná Kiču, poloviční fenu psa. Následují je bdo tábora a vlček dostává jméno Bílý tesák. 4. Indián za whisky prodá Bílého tesáka,z kterého se stane profesionální zabiják, který se úspěšně účastní psích zápasů.Při jednom takovém zápasu, kdy Tesákovi už hrozí smrt, zasáhne v poslední chvíli důlní inženýr Weedon Scott a jeho psovod Matt. Polomrtvého psa odkoupí. Postupně se podaří v divokém a nezkrotitelném vlkovi vyvolat důvěru a nakonec i lásku. 4. Indián za whisky prodá Bílého tesáka,z kterého se stane profesionální zabiják, který se úspěšně účastní psích zápasů. Při jednom takovém zápasu, kdy Tesákovi už hrozí smrt, zasáhne v poslední chvíli důlní inženýr Weedon Scott a jeho psovod Matt. Polomrtvého psa odkoupí. Postupně se podaří v divokém a nezkrotitelném vlkovi vyvolat důvěru a nakonec i lásku. 5. Závislost Bílého tesáka donutí Scotta vzít ho do svého domu v Kalifornii. Bílý tesák zachrání pánova otce - soudce Scotta - před uprchlým trestancem Jimem Hallem a dočká se i vlastních potomků.

5 Ukázka z knihy ( tiché čtení) : Vlček na ně narazil nečekaně. Sám si tím byl vinen. Byl neopatrný. Opustil jeskyni a běžel se dolů k říčce napít. Vlček ještě nikdy člověka neviděl, ale jeho pud o člověku věděl. Mlhavě v něm poznával tvora, jenž si vybojoval prvenství a vládu nade všemi tvory divočiny. Jeden z Indiánů povstal, šel k němu a zastavil se nad ním. Vlček se ještě více přitiskl k zemi. Vlčkovi se bezděčně zježila srst; pysky se mu ohrnuly a odhalily malé tesáky. Ruka, napřažená nad ním jako osud, zaváhala a muž se zasmál a promluvil: „Podívej se na ty bílé tesáky!“ Ostatní Indiáni se hlasitě smáli a vybízeli ho, aby vlčka zvedl. Jak se ruka snášela níž a níž, zuřil ve vlčkovi boj dvou pudů. Vzdát se – bojovat. Výsledkem byl kompromis. Poddával se, až se ho ruka téměř dotkla. A pak se pustil do boje, jeho tesáky bleskly a zahryzly se do ruky. V příštím okamžiku dostal ránu, jež ho porazila na bok. Všichni Indiáni se hlasitě rozesmáli. Obklopili vlčka a smáli se mu, zatímco naříkal strachem a bolestí. Uprostřed toho zmatku cosi zaslechl. Indiáni to zaslechli také. Jenže vlček věděl, co to je, a posledním dlouhým zakňučením, jež zaznělo spíš vítězně než bolestně, skončil nářek a čekal, až přijde.

6 Otázky k textu:  Z které části knihy je ukázka?  Jak se vlček dostal k lidem?  Jak na lidi reagoval?  Jak byl Indiánem potrestán?  Koho vlček volal na pomoc?

7 Bílý Tesák ve filmu  hraný film: http://www.youtube.com/watch?v=ghlRKu7jcGg  animovaný film: http://www.youtube.com/watch?v=UAKJY76LTvU

8 Vyberte knihy, které napsala Jacka Londona Bratři Lví srdce Zářící den Bílý tesák Volání divočiny Lassie se vrací Tulák po hvězdách Námořník na koni Mořský vlk Eldest Martin Eden Poslední Mohykán Hoši od Bobří řeky Robinson Crusoe Jerry z ostrovů

9 Použité zdroje:   http://cs.wikipedia.org/wiki/Jack_London http://cs.wikipedia.org/wiki/Jack_London   http://ld.johanesville.net/london/zivotopis?bio=2&fig=1 http://ld.johanesville.net/london/zivotopis?bio=2&fig=1   LONDON,J. Bílý tesák. 5.vyd. Praha: Albatros, 1971. ISBN: 13-244-KMČ- 71. s. 29


Stáhnout ppt "Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní."

Podobné prezentace


Reklamy Google