Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Odbor statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí
2
Co je to potravina? Mezinárodní organizace FAO/WHO definovaly potravinu jako látku určenou k lidskému požívání (vše co se dá jíst) Naše normy definovaly potravinu jako látku požívanou ústy za účelem výživy
3
Trochu historie Již po vzniku Československé republiky v roce 1918 se sledovala spotřeba např.: mouky, chleba, masa, cukru, alkoholu a potravin z dovozu, např.: rýže, čaje a kávy Později se začala sledovat spotřeba dalších druhů potravin nejen pro využití v zemědělských organizacích nebo u zpracovatelů, ale i pro potřeby zdravotníků a odborníků na výživu
4
Metodika Výpočet spotřeby potravin je založený na bilanční metodě
Při výpočtu jsou využívána data ze zemědělské výroby (včetně samozásobení domácností), zpracovatelského průmyslu a zahraničního obchodu
5
Zdroje dat Data ze statistických šetření ČSÚ tvoří jen malou část vstupních údajů pro výpočet spotřeby potravin Významnými poskytovateli dat jsou potravinářské svazy, zájmové organizace a sdružení, které však nemají vykazovací povinnost. Děkujeme jim touto cestou za spolupráci
6
Spotřeba obilovin v hodnotě mouky v ČR v letech 1949- 2009
(kg/ obyvatele/ rok)
7
Spotřeba pšeničné mouky v ČR v letech 1948 – 2009
(kg/ obyvatele/ rok)
8
Spotřeba žitné mouky v ČR v letech 1948- 2009
(kg/ obyvatele/ rok)
9
Spotřeba chleba a pšeničného pečiva v ČR v letech 1948- 2009
(kg/ obyvatele/ rok)
10
Spotřeba vepřového, hovězího a drůbežího masa v ČR v letech 1948- 2009
(kg/ obyvatele/ rok)
11
Spotřeba mléka a mléčných výrobků v hodnotě mléka (bez másla) v ČR
v letech (kg/ obyvatele/ rok)
12
Spotřeba kravského konzumního mléka a sýrů v ČR v letech 1948 – 2009
(litry/ kg /obyvatele/rok)
13
Spotřeba másla, sádla a jedlých rostlinných tuků a olejů v hodnotě tržní v ČR v letech (kg/ obyvatele/ rok)
14
Spotřeba ovoce v hodnotě čerstvého, jižního ovoce a zeleniny v hodnotě čerstvé v ČR v letech (kg/ obyvatele/ rok)
15
Spotřeba brambor v ČR v letech 1948 – 2009
(kg/ obyvatele/ rok)
16
Spotřeba cukru v ČR v letech 1948 – 2009
(kg/ obyvatele/ rok)
17
Spotřeba piva celkem v ČR v letech 1948 – 2009 (litry/ obyvatele/ rok)
18
CD o spotřebě potravin v ČR
CD obsahuje: spotřebu potravin od roku 2001 do roku 2009 v grafickém vyjádření spotřebu vybraných 29 druhů potravin v časové řadě od roku 1948 do roku 2009
19
Kontakt: Ing. Jiří Hrbek jiri.hrbek@czso.cz +420 27 405 2331
Děkujeme za pozornost Kontakt: Ing. Jiří Hrbek
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.