Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Trendy ve spotřebě potravin v České republice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Trendy ve spotřebě potravin v České republice"— Transkript prezentace:

1 Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Odbor statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí

2 Co je to potravina? Mezinárodní organizace FAO/WHO definovaly potravinu jako látku určenou k lidskému požívání (vše co se dá jíst) Naše normy definovaly potravinu jako látku požívanou ústy za účelem výživy

3 Trochu historie Již po vzniku Československé republiky v roce 1918 se sledovala spotřeba např.: mouky, chleba, masa, cukru, alkoholu a potravin z dovozu, např.: rýže, čaje a kávy Později se začala sledovat spotřeba dalších druhů potravin nejen pro využití v zemědělských organizacích nebo u zpracovatelů, ale i pro potřeby zdravotníků a odborníků na výživu

4 Metodika Výpočet spotřeby potravin je založený na bilanční metodě
Při výpočtu jsou využívána data ze zemědělské výroby (včetně samozásobení domácností), zpracovatelského průmyslu a zahraničního obchodu

5 Zdroje dat Data ze statistických šetření ČSÚ tvoří jen malou část vstupních údajů pro výpočet spotřeby potravin Významnými poskytovateli dat jsou potravinářské svazy, zájmové organizace a sdružení, které však nemají vykazovací povinnost. Děkujeme jim touto cestou za spolupráci

6 Spotřeba obilovin v hodnotě mouky v ČR v letech 1949- 2009
(kg/ obyvatele/ rok)

7 Spotřeba pšeničné mouky v ČR v letech 1948 – 2009
(kg/ obyvatele/ rok)

8 Spotřeba žitné mouky v ČR v letech 1948- 2009
(kg/ obyvatele/ rok)

9 Spotřeba chleba a pšeničného pečiva v ČR v letech 1948- 2009
(kg/ obyvatele/ rok)

10 Spotřeba vepřového, hovězího a drůbežího masa v ČR v letech 1948- 2009
(kg/ obyvatele/ rok)

11 Spotřeba mléka a mléčných výrobků v hodnotě mléka (bez másla) v ČR
v letech (kg/ obyvatele/ rok)

12 Spotřeba kravského konzumního mléka a sýrů v ČR v letech 1948 – 2009
(litry/ kg /obyvatele/rok)

13 Spotřeba másla, sádla a jedlých rostlinných tuků a olejů v hodnotě tržní v ČR v letech (kg/ obyvatele/ rok)

14 Spotřeba ovoce v hodnotě čerstvého, jižního ovoce a zeleniny v hodnotě čerstvé v ČR v letech (kg/ obyvatele/ rok)

15 Spotřeba brambor v ČR v letech 1948 – 2009
(kg/ obyvatele/ rok)

16 Spotřeba cukru v ČR v letech 1948 – 2009
(kg/ obyvatele/ rok)

17 Spotřeba piva celkem v ČR v letech 1948 – 2009 (litry/ obyvatele/ rok)

18 CD o spotřebě potravin v ČR
CD obsahuje: spotřebu potravin od roku 2001 do roku 2009 v grafickém vyjádření spotřebu vybraných 29 druhů potravin v časové řadě od roku 1948 do roku 2009

19 Kontakt: Ing. Jiří Hrbek jiri.hrbek@czso.cz +420 27 405 2331
Děkujeme za pozornost Kontakt: Ing. Jiří Hrbek


Stáhnout ppt "Trendy ve spotřebě potravin v České republice"

Podobné prezentace


Reklamy Google