Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Vaření – rozdělení, způsoby
Střední odborná škola Otrokovice Vaření – rozdělení, způsoby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
2
Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /2 Autor Bc. Milena Michnová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-TE/1-SL-3/2 Název DUM Vaření – rozdělení, způsoby Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 65-51-H/01 Obor vzdělávání Kuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmět Technologie Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: způsoby vaření. Výukový materiál lze použít při vyučování dané látky a zároveň může sloužit při samostudiu. Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Vaření, základní vaření, blanšírování, pošírování, další způsoby vaření Datum
3
Vaření – rozdělení, způsoby
Náplň výuky Vaření Základní vaření Blanšírování Pošírování Vaření v tlakové nádobě Vaření ve vodní lázni Vaření v páře
4
Vaření Vaření je tepelná úprava, kdy na potravinu působí tekutina o teplotě 78 – 112 °C. Surovina je zcela nebo částečně ponořena do tekutiny. Používáme několik různých způsobů, které se řadí do úprav vařením, volíme je podle charakteru vařené suroviny, podle času a podle podmínek provozu. Tekutina může být voda, mléko, vývar, víno, … a může mít tekutou konzistenci nebo může být ve formě horké páry. Teplota 78 °C – ode dna nádoby se odlepují bubliny, které stoupají k povrchu. Teplota 100 °C – povrch hladiny je rozvířený. Teplota 112 °C – dosáhneme varem v tlakové nádobě. obr. č.1
5
Základní vaření obr. č.2 Základní vaření – teplota 100 °C
Tekutina Potravina obr. č.2 Základní vaření – teplota 100 °C Pošírování – táhlý var – teplota 78 °C Blanšírování – teplota 100 °C – krátkodobé vaření, spaření vřící vodou
6
Vaření v tlakové nádobě
Potravina Tekutina obr. č. 3 Vaříme pří zvýšeném tlaku. Urychlujeme var – zlevňujeme výrobu. Potravina se „vyvaří“ – odevzdá veškeré cenné látky do vývaru.
7
Vaření ve vodní lázni 100 °C Voda Potravina obr. č. 4 Vaří se potraviny, které obsahují sacharidy (například škroby a cukry) a snadno se připalují.
8
Vaření v páře Děrovaná podložka na potraviny Pára, která vznikla vařením vody pod podložkou Obr. č. 5 Vaří se tak potraviny které obsahují velké množství cenných látek např. ryby, zelenina, ovoce, …
9
Kontrolní otázky Vysvětli princip vaření.
Jaké dosahují teploty tekutiny?1 Které tekutiny na vaření používáme? Co je „blanšírování“? Co je „pošírování“? Které potraviny vaříme v páře a proč?
10
Seznam obrázků: Obr. 1: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office wmf Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní Obr. 4: vlastní Obr. 5: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office j wmf
11
Seznam použité literatury:
[1] Mikuláš Matejka, Irena Balagová: Technologie přípravy pokrmů 1, nakladatelství a vydavatelství IQ 147, Praha, 1996
12
Děkuji za pozornost
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.