Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

‚,myšlení za absence jakékoli kontroly vykonávané rozumem a bez jakýchkoli morálních či estetických zřetelů‘‘ Tento směr patří k proudu imaginativního.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "‚,myšlení za absence jakékoli kontroly vykonávané rozumem a bez jakýchkoli morálních či estetických zřetelů‘‘ Tento směr patří k proudu imaginativního."— Transkript prezentace:

1

2 ‚,myšlení za absence jakékoli kontroly vykonávané rozumem a bez jakýchkoli morálních či estetických zřetelů‘‘ Tento směr patří k proudu imaginativního umění. Jeho výtvarný projev těží především z obrazotvornosti snů, přeludů, podvědomí a intuice. Tento směr patří k proudu imaginativního umění. Jeho výtvarný projev těží především z obrazotvornosti snů, přeludů, podvědomí a intuice. André BRETON

3 Tento směr odstartoval v roce 1924 francouzský básník André Breton, když vydal ‚,První manifest surrealismu‘‘ Nadrealisté chtěli protrhnout hranice Nadrealisté chtěli protrhnout hranice mezi vnitřními a vnějšími světy. Osvobodit nevědomí a uvést ho do souladu s vědomím. Chtěli tak změnit způsob uvažování a vnímání lidí. mezi vnitřními a vnějšími světy. Osvobodit nevědomí a uvést ho do souladu s vědomím. Chtěli tak změnit způsob uvažování a vnímání lidí.

4 25 S.Dali, Stálost paměti

5 26 R. Magritte, Říše světel

6 27 J. Miró, Zlato na azuru oblohy

7 Představitelé: André MASSON Joan MIRÓ Max ERNST Yves TANGUY Salvador DALÍ René MAGRITTE v Čechách: Jindřich ŠTÝRSKÝ TOYEN


Stáhnout ppt "‚,myšlení za absence jakékoli kontroly vykonávané rozumem a bez jakýchkoli morálních či estetických zřetelů‘‘ Tento směr patří k proudu imaginativního."

Podobné prezentace


Reklamy Google