Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."— Transkript prezentace:

1 Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivity II/2 – Inovace a zkvalitnění výuky cizích jazyků na středních školách Autor Mgr. Radmila Vovková Číslo materiálu VY_22_INOVACE_ANJ_2S1N_VO_27_27 Název How to Express the Change of a State/Condition Druh učebního materiálu Prezentace PowerPoint Předmět Anglický jazyk Ročník 2. roč. SŠ., 1. roč. nástavbového studia Tématický celek Gramatika AnotaceVýkladová prezentace na 1 vyučovací hodinu seznamuje žáky se způsoby, kterými lze vyjádřit změnu stavu - neutrální, pomalou či rychlou, přináší některé důležité kolokace, fráze a idiomy. Součástí jsou i tři cvičení, na kterých si žáci získané teoretické znalosti procvičí. Prezentace obsahuje i klíč ke cvičením. Metodický pokyn Viz předposlední snímek prezentace Klíčová slova Get, become, turn, grow Očekávaný výstup Žáci se naučí vyjadřovat změnu stavu – obdoba českého „zčervenat, zestárnout, rozednívat se“ apod. Znalost uplatní prakticky ve větách. Datum vytvoření 15.12.2013

2 How to Express the Change of a State/Condition?

3 For expressing the Czech words like zestárnout, ztloustnout, zčervenat, zešedivět, zbláznit se, ochladit se, unavit se, rozzlobit se, připravit se etc. we use verbs: GET – the most frequent, sometimes we use BECOME (a bit formal) Both of them mean a neutral change. Get/become old - zestárnout Get fat - ztloustnout Get red - zčervenat Get grey - zešedivět Get cold – ochladit s Get angry – rozzlobit se Get tired – unavit se Get ready – připravit se

4 Remember important collocations: Get dressed – obléci se Get drunk – opít se Get marrried – oženit se, vdát se Get dark – stmívat se Get light – rozednívat se Get well – uzdravit se Get better – zlepšovat se Get late – připozdívat se Get nervous - znervóznět

5 And now practise ! Oblékám se. Všichni stárneme. Měl by ses brzy uzdravit. Žáci zlenivěli a brzy se unavili. Pupils got lazy and got tired soon. Každým dnem je chytřejší. He is getting more and more clever every day. Můj bratr se minulý týden oženil. My brother got married last week. I am getting dressed. All of us are getting old.. You should get well soon.

6 In some case we can use verbs: TURN – for a quick change Turn pale – zblednout Turn red – zrudnout Turn green – zezelenat GROW – for a slow change Grow dark – setmět se Grow grey- zešedivět Grow old - zestárnout

7 Remember these phrases and idioms FALL asleep – usnout FALL in love – zamilovat se FALL ill – onemocnět FALL behind – opozdit se GO bad – zkazit se GO mad – zbláznit se GET/COME to + sloveso - pro postupné rozvíjení děje I came to like her. Oblíbil jsem si jí.

8 And now practise ! Setmělo se a děti usnuly. It grew dark and children fell asleep. Zuzana zrudla, když jí Petr náhle políbil. Sue turned red when suddenlyPeter kissed her. Sousedka zezelenala závistí, když to slyšela. Our neighbour turned green with envy when she heard it. Na podzim se brzy stmívá, dny se zkracují a noci se prodlužují. In autumn it grows/gets dark soon, days get/become shorter and nights getbecome longer.

9 Match the sentences from column A with those in column B Column A 1. Her interview´s on Monday. 2. We must help. 3. Winter´s nearly here. 4. It´s nearly summer. 5. I´m studying hard. 6. The meeting´s just good. 7. We should use these tomatoes very soon. 8. We´ll have to stop buying beef now. Column B a)It´s getting cold. b)It´s becoming quite expensive. c)She´s getting very nervous. d)They´re becoming soft quickly. e)The nights are getting longer. f)My English is becoming better. g)The problems are getting worse. h)It´s a shame. I have to leave.

10 Key 1C. Her interview´s on Monday. She´s getting very nervous. 2G. We must help. The problems are getting worse. 3A. Winter´s nearly here. It´s getting cold. 4E. It´s nearly summer. The nights are getting longer. 5F. I´m studying hard. My English is becoming better. 6H. The meeting´s just good. It´s a shame. I have to leave. 7D. We should use these tomatoes very soon. They´re becoming soft quickly. 8B. We´ll have to stop buying beef now. It´s becoming quite expensive.

11 Metodické pokyny k materiálu 1)Tento digitální učební materiál je zaměřen na osvojení a procvičení výrazů pro vyjádření změny stavu/situace. 2)Na prvních stranách se žáci seznámí se slovesy pro vyjádření změny neutrální a s nejčastějšími kolokacemi s těmito slovesy, na další straně tyto výrazy použijí ve větách. 3)Snímek šest seznamuje žáky se slovesy pro vyjádření změny. rychlé a pomalé, další přináší fráze a idiomy. 4) Další stránky se věnují dalšímu procvičení tématu. 5) Snímek 10 obsahuje klíč ke cvičení z předchozího snímku. 6) Metodické pokyny jsou vždy u cvičení. 7) Cvičení lze využít v papírové podobě nebo s nimi pracovat skupinově na interaktivní tabuli.

12 Použité zdroje PETERS, Sarah; GRÁF, Tomáš. Time toTalk: Kniha pro učitele. Praha: Polyglot, 2002, ISBN 80-86195-22-8. Vlastní tvorba


Stáhnout ppt "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."

Podobné prezentace


Reklamy Google