Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Enzymy = biokatalyzátory
jsou to složitě uspořádané bílkoviny (většinou nesnáší teplo denaturace, pracují jen při určit hodnotě pH) funkce – snižování aktivační energie reakcí (= energie, kterou je nutno dodat, aby mohla chemická reakce proběhnout – na štěpení vazeb reaktantů) - tím urychlují chemické reakce, při reakci se nespotřebovávají (nemění se)
2
- pokus se syrovým (enzym kataláza) a
Důkaz denaturace: - pokus se syrovým (enzym kataláza) a vařeným bramborem (zničený enzym) - enzym kataláza je schopen rozkládat peroxid vodíku: 2 H2O H2O + O2 - k rozkladu došlo jen na syrovém bramboru
3
Enzymy mají specifické účinky – umožňují přeměnu pouze některých látek (často pouze jediné)
důkaz – pokus viz prac. sešit 33/3 1. Zkumavka: škrob + voda…………….nereaguje s Fehling. činidlem 2. škrob + sacharáza (kvasnice) ……...nereaguje (málo) 3. škrob + amyláza (sliny) ……………..reaguje 4. sacharosa + voda ……………………nereaguje 5. sacharosa + sacharáza ……………..reaguje 6. sacharosa + amyláza ………………..nereaguje (nebo málo)
4
Vysvětlení pokusu: sacharosa a škrob s Fehlingovým činidlem nereagují – enzym sacharáza štěpí jen sacharosu (na glukosu a fruktosu – reagují s Fehlingovým činidlem=CuSO4, vzniká měď), ale škrob neštěpí enzym amyláza (sliny) štěpí jen škrob (na glukosu), sacharosu neštěpí Poznámka: Během působení enzymu musí být teplota do cca 40°C (teplotní optimum)
5
Použití enzymů: Potravinářství – výroba sýrů Lékařství - detekce protilátek, stanovení glukosy v krvi… Prací prášky – rozklad bílkovin, tuků (tepelně odolné enzymy) Kvašení (pivo) Čištění šťáv, moštů ….
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.