Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilEliška Procházková
1
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Iva Kovářová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879. duben 2013VY_52_INOVACE_OVY_090114
2
Pro výrobu chleba tmavého sladového se používají tyto suroviny: Voda Vícezrnná směs Mouka žitná T 930 Mouka pšeničná T 1050 Mouka pšeničná T 512 Droždí Sůl Stabilizátor Slad tekutý tmavý Kmín celý Kvas
3
Nejprve si připravíme tzv. záparu. Je to vícezrnná směs, která obsahuje semínka slunečnice, lnu, žitné otruby, sóju, ovesné a žitné vločky. Navážené množství vícezrnné směsi se zaleje vodou o teplotě 40-50 °C, důkladně se zamíchá a nechá se 60 minut odležet. Po odležení se do díže přidají další suroviny a vyzrálý kvas. Sůl přidáváme odděleně od droždí a kvasu, abychom nezabránili kynutí.
4
Po odležení zápary se díže s naváženými surovinami nasadí na mísicí stroj Topos a začne se míchat. Těsto se míchá celkem 8 minut, z toho 4 minuty pomalu a 4 minuty rychle. Vymíchané těsto odpočívá v díži při teplotě dílny 25-35 °C asi 20 minut. Vymíchané těsto je elastické, středně tuhé o teplotě 28-29 °C.
5
Vyzrálé těsto vyklopíme z díže do zásobníku, odkud se po kouscích vypouští na pracovní stůl. Ručně oddělujeme kusy těsta a vážíme klonky o hmotnosti 600 g. Vyválíme je do kulata a pak do konečného tvaru – šišky. Takto vytvarované šišky lehce obalíme v žitné mouce a uzávěrem nahoru ukládáme do oválných ošatek, které jsou vyplněny plátnem.
6
Připravené šišky chleba v ošatkách se ukládají na stojan do vozíků. Ošatky jsou opatřeny plátnem, které se z hygienických důvodů často mění. Ošatka tak zůstává dlouho čistá a neporušená. Vozík se zaveze do kynárny, kde kynou chlebové šišky 45-55 minut. Po vykynutí se odváží k etážové peci k pečení.
7
Po nakynutí se šišky ručně překlápí z ošatek na osazovací pás etážové pece uzávěrem dolů. Před osazením se dvakrát šikmo naříznou pomocí ostrého nože. Pečou se v etážové peci při teplotě zapékací 240 °C (10 minut) a teplotě dopékací 210 °C (30minut). Pečeme se zapařením pečicího prostoru. Doba pečení je cca 40 minut. Upečené chleby chladnou samovolně a nenuceně v prostoru pekárny a dostatečně vychládlé se expedují.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.