Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilKryštof Čermák
1
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno:8.11.2012 Ročník (obor):1.CU 29-54-H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění popisu křehkého těsta a jeho výroby. Šablona číslo materiálu: III/2-23 III/2-23-10 Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026
2
Křehké těsto http://commons.wikimedia.org/wiki/File:A_very_beautiful_Nectarine_Pie.jpg Author: Arnold Gatilao
3
Charakteristika díky surovinám, které křehké těsto obsahuje, patří mezi tzv. levnější druhy pevných tukových těst obsahuje méně tuku, více cukru a navíc se přidává voda a kypřidla má světle žlutou barvu bez tmavších nebo světlejších skvrn a teček těsto se musí nechat odležet, nejlépe do druhého dne odleželé je krátké a elastické při vyvalování v ploše i krajích nepraská
4
Suroviny Hmotnost v kg Mouka hladká 1,500 Cukr moučka 0,700 Margarín 0,500 Vejce 0,200 Sušené mléko 0,050 Voda 0,160 Kypřící prášek 0,020 Suroviny celkem 3,130 Ztráty-0,030 Hotové těsto 3,100
5
Výrobní postup Kypřící prášek Cukr moučka Prošlehání Vejce Sušené mléko Odležení Mouka hladká Zamíchání Homogenizace Prosátí Margarín
6
Zápis Křehké těsto Charakteristika: patří mezi tzv. levnější druhy pevných tukových těst obsahuje méně tuku, více cukru a navíc se přidává voda a kypřidla má světle žlutou barvu bez tmavších nebo světlejších skvrn a teček těsto se musí nechat odležet, nejlépe do druhého dne odleželé je krátké a elastické při vyvalování v ploše i krajích nepraská
7
Suroviny: mouka hladká, cukr moučka, margarín, vejce, sušené mléko, voda, kypřící prášek Výrobní postup: mouku, cukr a sušené mléko prosejeme a vložíme do šlehacího stroje přidáme tuk spolu s prošlehaným roztokem vajec, vody a kypřidla důkladně promícháme do stejnorodé konzistence hotové těsto necháme odležet do druhého dne
8
Použité zdroje http://commons.wikimedia.org/wiki/File:A_very_beautiful_Nect arine_Pie.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:A_very_beautiful_Nect arine_Pie.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:25-pie_ventholes.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pastry1.JPG Cukrářská výroba. Olomouc: FIN, 1993. ISBN 80-85572-54-0; Alena Půlpánová.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.