Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilSebastian Navrátil
1
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_T e.1.16 Technologické procesy - míchání Vytvořeno:20.02. 2013 Ověřeno: 12.03.2013 Třída: PV1
2
Obecné základy potravinářské technologie Vzdělávací oblast:Základy technologie Předmět:Technologie Ročník:1. ročník Autor:Mgr. Sedláčková Pavla Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky: učebnice, názorné pomůcky Klíčová slova:mísení, dílo, těsto, směs,… Anotace: tento učební materiál je určen pro žáky oboru potravinářská výroba, v předmětu technologie.
3
Jde o operaci, kde se soustavy tvořené různými látkami (soustavy nehomogenní), pohybem stává látka jednotná (homogenní). Míchání usnadňuje vznik roztoků, směsí tuhých látek, různých emulzí a suspenzí. Mícháním se zlepšuje převod tepla v dané soustavě.
4
Nejjednodušší princip je: míchání mechanické Používají se: míchadla lopatková vrtulková turbínová čerpadla - přečerpávací míchání
5
Je založeno na promíchávání soustavy bublinami plynů vháněnými do soustavy spodem nádoby. Bubliny stoupají vzhůru, a tím soustavou pohybují.
6
Promíchávají se také zahřívané hmoty, a to proto, aby se v místě styku se zahřívanou plochou materiál nepřehřál. Důsledkem by mohla být změna nežádoucích koagulace bílkovin - …, nebo napékání, připalování materiálu na ohřívanou plochu.
7
Příprava náplně masných výrobků a mísení těsta v pekárenském průmyslu. Při těchto procesech se zčásti mění vlastnosti i charakter hmoty – a to žádaným způsobem. Ovlivňuje to vaznost vody a schopnost bílkovin vázat na sebe vodu – výsledkem je pojivá hmota: Těsto Dílo
8
1.Co vzniká při míchání? Směs. 2.Co znamená slovo nehomogenní? Nestejnorodá. 3.Jak funguje pneumatické míchání? Pomocí bublin plynů, které jsou vháněny do nádoby spodem se soustavy pohybují a vzniká směs.
9
Suroviny vstupují do homogenizátoru dle konkrétní receptury.
10
Použité zdroje ALTERA J., ALTEROVÁ, L., Technologie potravinář, nakladatelství Svoboda servis, Praha, 2005, ISBN 8O-86320-45-6. http://www.catus.cz/page.aspx?ID=10 Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.