Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Poradny zdravé výživy Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK

2 Poradny zdravé výživy Vyšetření zdravotního stavu
Vyšetření nutričního stavu Zhodnocení spotřeby (FFQ, 24 recall) Zhodnocení zdravotních rizik Edukace pacienta

3 Zhodnocení rizik Identifikace základních rizikových faktorů
Antropometrie Biochemie Základní a jiná onemocnění Zhodnocení stravovacích návyků rizikové potraviny časový rozvrh stravování místo stravování a způsob přípravy Pohybová aktivita Kuřácké návyky

4 Edukace pacienta 1. návštěva Další návštěvy
Vysvětlení zdravotních rizik Ve spolupráci s pacientem návrh změn životosprávy a celkového životního stylu Příp. zařazení pacienta do pohybového centra nebo centra pro odvykání kouření Informační brožurky/letáky Zápis dat do databáze Další návštěvy Změny v životosprávě? Kouření? Pohybová aktivita? Doplňující informace o případných onemocněních, recepty, tipy do kuchyně …

5 Hodnocení nutričního stavu
Anamnéza – osobní, nutriční Antropometrické vyšetření Klinické vyšetření Biochemické a hematologické vyšetření Imunologické vyšetření

6 Anamnéza – osobní základní onemocnění (délka trvání, vývoj, léky…)
jiná onemocnění (ICHS,DM,HT...) onemocnění související s výživou střevní obtíže (zácpa, průjem) stolice (pravidelná/ nepravidelná) váha (stabilní/ nestabilní) váhové přírůstky zhubnutí (kolik kg, v jakém čase) ztráty tekutin zvýšená / snížená potřeba energie

7 Nutriční anamnéza zjišťuje zpětně výživové zvyklosti pacienta (6 m, 1 rok) skladba jídelníčku strava – kvalitativně a kvantitativně kulinární úprava pokrmů kouření alkohol (pivo, víno, destiláty) káva (počet šálků denně)

8 Klasifikace nadváhy a obezity podle BMI a OP
klasifikace tělesné hmotnosti BMI (kg/m2) stupeň obesity RIZIKO VZNIKU NEMOCÍ (relativní vzhledem k normální těl. hm. a OP) obvod pasu muži ≤ 102 cm ženy ≤ 88 cm muži > 102 cm ženy > 88 cm podváha < 18,5 norma 18,5 - 24,9 nadváha 25,0 - 29,9 zvýšené vysoké obezita 30,0 - 34,9 I velmi vysoké 35,0 - 39,9 II extrémní o. ≥ 40 III extrémně vysoké

9 Klinické vyšetření somatoskopie jednoduché fyzikální testy:
měření krevního tlaku (HT > 140/90) fragilita dásňových kapilár (krvácivost dásní – nedostatek vit. C, paradontóza)

10 Biochemické a hematologické vyš.
časné odhalení malnutricí (nedostatek, přebytek) hodnoty: adekvátní,hraniční,deficientní krev, plasma, sérum, erytrocyty, moč bílkoviny v séru: albumin, transferin, prealbumin KO: Hb, bílé a červené krvinky, … krevní lipidy: HDL, LDL, Chol, TAG vitamíny: v plasmě, moči minerály: v plasmě, moči lymfocyty: norma > 1800 / ug

11 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK"

Podobné prezentace


Reklamy Google