Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilRadek Bednář
1
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 2 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_01 Název DUMu: Přílohy z luštěnin Pro obor vzdělávání: 65-51-E/01, 65-51-E/02 Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Renata Navrátilová Datum: 06.03.2013
2
Střední škola Oselce Vaření luštěnin Luštěniny přebereme, propereme a namočíme ve studené vodě. Fazole, hrách, sóju a cizrnu namáčíme den předem (8 – 12 hodin), čočku 2 - 4 hodiny před vařením. Luštěniny nabobtnají a rychleji se uvaří. Dáváme je vařit do studené vody.
3
Střední škola Oselce Luštěniny Hrách žlutý Čočka FazoleCizrna
4
Střední škola Oselce Přílohy z luštěnin Vařený hrách s kysaným zelím Namočený hrách uvaříme doměkka, osolíme, promastíme sádlem. Podáváme s kysaným zelím bez nálevu, případně s vařeným uzeným masem.
5
Střední škola Oselce Přílohy z luštěnin Hrachová kaše Namočený hrách uvaříme doměkka, umeleme na masovém mlýnku, přidáme sůl, pepř, česnek a majoránku. Podle potřeby můžeme zředit vepřovým vývarem. Na talíři zdobíme osmaženou cibulkou na sádle.
6
Střední škola Oselce Popiš přípravu hrachové kaše
7
Střední škola Oselce Přílohy z luštěnin Čočka nakyselo Namočenou čočku uvaříme do poloměkka, zahustíme cibulovou jíškou, necháme jíšku provařit, ochutíme solí, pepřem a octem.
8
Střední škola Oselce Čočka nakyselo Připravíme si cibulovou jíšku Namočíme čočku Uvaříme do poloměkka Zahustíme jíškou, provaříme, přidáme pepř, sůl a ochutíme octem
9
Střední škola Oselce Přílohy z luštěnin Fazole na paprice Namočené fazole uvaříme doměkka. Připravíme si cibulo-paprikovou jíšku, zalijeme vodou (nebo vývarem B) a provaříme 20 -30 minut. Přidáme vařené fazole a dochutíme solí, pepřem, česnekem, majoránkou a krátce provaříme. Fazole pro zlepšení chuti můžeme vařit se saturajkou a petrželkou
10
Střední škola Oselce Vyber správnou odpověď Jak dlouho namáčíme fazole, hrách, sóju a cizrnu? Přes noc 8 - 12 hodin 2 – 4 hodiny 1 hodinu
11
Střední škola Oselce Vyber správnou odpověď Jak dlouho namáčíme čočku ? Přes noc 8 - 12 hodin 2 – 4 hodiny 1 hodinu
12
Střední škola Oselce Vyber správné suroviny Na přípravu čočky nakyselo použijeme: Majoránku Čočku Pepř mletý Sůl Cibuli Vodu Hladkou mouku Ocet Olej Česnek Hrubou mouku
13
Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Šindelková, Alena. Kuchařské práce: Technologie 1.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2006, ISBN 80-7320-052-X. Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.