Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY POMOCNÝ INVENTÁŘ
Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ Mgr. MIROSLAVA MALUŠKOVÁ Free Powerpoint Templates
2
Anotace. Materiál poukazuje na rozdělení pomocného
Anotace Materiál poukazuje na rozdělení pomocného inventáře na úseku obsluhy. Je vhodné jej doplnit výkladem. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. Autor Ing. Petra Škrášková (Autor) Mgr. Miroslava Malušková (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup H/01 Kuchař – číšník ŠVP Číšník, barman, servírka- barmanka ŠVP Kuchař – číšník pro pohostinství 65-42-M/01 Hotelnictví a cestovní ruch Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova tácky, plata, karafy Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiály je součástí Inventáře na úseku obsluhy
3
Pomocný inventář pomáhá obsluhujícím při práci, hlavně při složité obsluze
Podnosy (plata) z lehkých materiálů (překližka, lisovaný papír, plast, lehké kovy) tvary: obdélníkové, kulaté prostíráme plátěným ubrouskem různé velikosti
4
Pomocný inventář pomáhá obsluhujícím při práci, hlavně při složité obsluze
Tácky (kavárenské) z nerez, stříbra, plastu 3 velikosti tvary : oválné, obdélníkové, prostíráme papírovým ubrouskem, slouží na servis nápojů
5
Pomocný inventář Košíky na pečivo-přírodní materiál, plast
Chladiče na víno-kovové nádoby pro servis a uložení šumivých a bílých vín Tvary - zakládají se na stůl, nebo ve stojanu na zem ke stolu hosta plní se do 1/3 ledem a ½ vodou.
6
Pomocný inventář izolační obaly na láhve (tubusy)
termoizolační obaly, které se používají při servisu bílého vína na uchování teploty nádoby na led ze skla, plastu používají se při servisu nápojů, k nádobě přísluší kleště na led
7
Pomocný inventář Dekantační košíčky proutěné, kovové
slouží k servisu starších červených vín láhve jsou v nich uloženy šikmo ve stabilní poloze, aby se víno co nejméně čeřilo a nevířily se usazeniny Dekantační karafy velké, zpravidla litrové skleněné nádoby do kterých se přelévá staré červené víno z originální láhve zbavené usazenin
8
Pomocný inventář Ohřívače restauračních mís a talířů
používají se při dokončování pokrmů u stolu hosta mohou být elektrické s vyjímatelnými kovovými deskami, na které se pokládají mísy či talíře
9
Pomocný inventář Dranžírovací prkénka
z tvrdých nearomatických dřev či plastu, kolem dokola mají drážku , kterou odtéká šťáva do jamky umístěné v rohu prkénka Opékače toastů v restauracích s cizineckým provozem při servisu snídaní
10
Pomocný inventář Pánvičky
kulaté, oválné, z vysoce leštěného nerez materiálu na přípravu omáček, příloh, mas, moučníků před hostem Smetáček a lopatka slouží ke smetání nečistot ze stolu hosta Oplachovač prstů (finger bowle) skleněné nádoby naplněné vodou s plátkem citronu
11
POUŽITÁ LITERATURA SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: Fortuna, ISBN SALAČ, Gustav, MVDr. Milan PRIBULA a Hana SEDLÁČKOVÁ. Technika obsluhy a služeb: pro 1. ročník středních hotelových škol. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, ISBN ČERNÝ, Jiří a Antonín SRKALA. Moderní obsluha. Praha: IQ 147, s.r.o., ISBN neuvedeno.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.