Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Náš svět Vlastivěda Poláková J., ZŠ Věšín

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Náš svět Vlastivěda Poláková J., ZŠ Věšín"— Transkript prezentace:

1 Náš svět Vlastivěda Poláková J., ZŠ Věšín
Praha 20_VY_32_INOVACE_V5_PRAHA Náš svět Vlastivěda Poláková J., ZŠ Věšín

2 Karlův most je nejstarší stojící most přes řeku Vltavu v Praze
a druhý nejstarší dochovaný most v České republice. V Čechách to byla v pořadí čtvrtá kamenná mostní stavba, po mostu Juditině, Píseckém a Roudnickém. Most byl postupně ozdoben třiceti sochami a sousošími. Původně se mu říkalo jen Kamenný nebo Pražský most. Po mostě vede historická královská cesta.

3

4

5 Karlův most spojuje Staré Město s Malou Stranou
Karlův most spojuje Staré Město s Malou Stranou. Je 515,76 metrů dlouhý a jeho šířka je 9,40 až 9,50 m; výška vozovky je 13 m nad normální hladinou. Je tvořen šestnácti oblouky. Most je založen na mlýnských kamenech. Most je doplněn třemi věžemi. Na Malé Straně je to Malostranská mostecká věž. Na straně Starého Města pak Staroměstská mostecká věž.

6 Staroměstské náměstí (dříve také Velké náměstí, lidově pak Staromák) je náměstí v Praze, centrum Starého Města a historického jádra velkoměsta vůbec. Rozkládá se na ploše více než 9000 m² a vede přes něj královská cesta. Královská cesta je název historické trasy centrem českého hlavního města Prahy, po které projížděli nastávající čeští králové ke korunovaci.

7

8 Prašná brána je pozdně gotická stavba
Prašná brána je pozdně gotická stavba.Jedná se o jeden ze symbolů Prahy. V bráně začíná Celetná ulice, která zde tvoří první část královské cesty, která vede odtud až na Pražský hrad.

9 Staroměstský orloj nebo také Pražský orloj jsou středověké astronomické hodiny, umístěné na jižní straně věže Staroměstské radnice v Praze. Orloj je poprvé doložen v listině z 9. října Orloji uprostřed dominuje astronomický ciferník a pod ním kalendářní deska. Na astronomickém ciferníku, odvozeném od astrolábu, lze odečíst různé časy, astronomické cykly, polohu Slunce a kterým souhvězdím zvířetníku právě prochází, polohu Měsíce nad nebo pod horizontem, jeho fázi a postavení vzhledem ke Slunci. Z kalendářní desky lze odečíst aktuální měsíc, den a nepohyblivé svátky křesťanského kalendáře. Nad astronomickým ciferníkem jsou dvě okna, v nichž se pohybují apoštolové. Orloj je dále doplněn sochami po okrajích, bustou anděla mezi okny apoštolů a ozvučeným kohoutem v horní části nad okny.

10 Národní divadlo v Praze patří mezi nejznámější divadla v České republice. Novorenesanční budova divadla od Josefa Zítka je jednou z nejvýznamnějších staveb v zemi jak z hlediska obecně národněkulturního, historického, tak i z hlediska čistě architektonického.

11

12

13 Pražský hrad je hrad v pražské čtvrti Hradčany, tradiční sídlo českých
panovníků, od roku 1918 prezidenta republiky. Postupnými přístavbami a úpravami vznikl z Hradu založeného v 9. století jeden z největších hradních komplexů na světě (podle Guinessovy knihy rekordů). Je to svými rozměry 570 m délky a 130 m šířky největší hrad na světě.

14

15

16 Zlatá ulička (oficiální název Zlatá ulička u Daliborky) v Praze leží mezi hradčanskými zdmi a starým Úřadem nejvyššího purkrabího. Domky byly obývány až do 2. světové války, avšak už za první republiky se dbalo na to, aby nebyly domky příliš měněny – aby nerušily pitoreskní ráz uličky. V současné době jsou zde galerie, originální krámky a expozice. Celá ulička se těší docela velké oblibě turistů, snad i pro svůj pohádkový vzhled vybledlých pastelových tónů, maličkých oken a dveří, nízkých střech a spoustě komínů.

17 Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha je dominantní stavbou Pražského hradu a sídelním kostelem arcibiskupa pražského. Do roku 1997 se jmenovala Katedrála svatého Víta, což je dosud její zažitý název.

18

19 Václavské náměstí (hovorově zvané také Václavák) je pražské kulturní a obchodní centrum. Ve skutečnosti to není náměstí v pravém slova smyslu. Je to 682 m dlouhý a 60 m široký bulvár, který vede od Národního muzea k Můstku. Václavské náměstí bylo svědkem mnoha významných historických událostí. Je to tradiční místo pro demonstrace, oslavy a jiná masová setkání.

20

21 Pražské metro přepraví přes milion cestujících denně, je zodpovědné za 43,2 % výkonů pražské hromadné dopravy.

22 Mezinárodní Letiště Praha-Ruzyně je mezinárodní veřejné civilní letiště umístěné na severozápadním okraji Prahy. Jedná se o největší letiště v Česku a jedno z nějvětších ve střední a východní Evropě. Letiště Praha odbavilo v roce ,63 milionů cestujících. Cestující mají k dispozici nabídku 50 leteckých společností spojujících Prahu přímou linkou se 125 destinacemi po celém světě. Letiště je určeno pro mezinárodní i vnitrostátní, pravidelný i nepravidelný letecký provoz.

23 Petřínská rozhledna je s výškou přes 63,5 metrů jednou z nejznámějších dominant Prahy. Její základna se nachází v nadmořské výšce 324 m n.m. na temeni kopce Petřín na Malé Straně v městské části Praha 1.

24 Tančící dům, dokončený roku 1996, stojí v Praze na pravém břehu Vltavy na rohu Rašínova nábřeží a Jiráskova náměstí. Jedná se o první stavbu špičkových světových architektů, která byla v hlavním městě po sametové revoluci realizována. Pojmenován je podle tvaru svých dvou nárožních věží, inspirovaných slavným meziválečným tanečním párem.


Stáhnout ppt "Náš svět Vlastivěda Poláková J., ZŠ Věšín"

Podobné prezentace


Reklamy Google