Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilAlexander Urban
1
Čínské zelí Má světle zelenou barvu Je to odrůda Brasica napus odrůda chinensi dvouděložná rostlina z čeledi Brukovitých pěstována jako listová zelenina. Čínské zelí má vzpřímenou listovou růžici. Řapík a žilnatina listu jsou zmohutnělé.
2
Způsoby jak připravit čínské zelí Způsoby: Čínské zelí můžeme připravit mnoha způsoby jedním z nich je tradiční salát který je velice jednoduchý na přípravu. Pokyny: Nejprve si připravíme vhodný nálev potom zelí opereme pod tekoucí vodou a nakrájíme potom vložíme do nálevu a podáváme.
3
Sázení Sázení: Je z jara sází se 5 cm pod zem. Na konci června se sklízí.
4
Proč jíst čínské zelí Čínské zelí vedle vitamínů (např. 20 až 80mg% vitamínu C) obsahuje více bílkovin (např. aminokyselinu lysin, uplatňující se při závěrečných fázích metabolismu bílkovin, při tvorbě močoviny v těle) a méně cukru. Pro krátký čas, kdy se čínské zelí u nás pěstuje, není po ruce dostatek předpisů na jejich kuchyňskou úpravu.
5
Pěstování Pěstování není nijak složité. Zvládne každý zahradník. Není potřeba žádný skleník. Stačí jen zasadit a zalévat. Doporučuji ochranu před ptactvem.
6
Historie čínského zelí Pravé čínské zelí, brukev čínskou (Brassica chinensis) asi zatím sotva kdo ochutnal. Není divu. Do Evropy přišlo ve 20.letech 20.století a v ČR bylo zatím pěstováno pokusně ve Výzkumném šlechtitelském ústavu zelinářském v Olomouci.
7
Závěr Čínské zelí je velmi chutné a doporučuji vyzkoušet. Zahradníci si ho mohou vypěstovat.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.