Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1.4 75021293 Tematický celek: Jazyk český - 1. stupeň Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_05_14.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1.4 75021293 Tematický celek: Jazyk český - 1. stupeň Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_05_14."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1.4 75021293 Tematický celek: Jazyk český - 1. stupeň Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_05_14 souhlásky obojetné Mgr. Iveta Hosová, červenec 2011 Anotace: učební materiál slouží k seznámení se souhláskami obojetnými Metodika: prezentace slouží k předvedení na interaktivní tabuli

2 Souhlásky obojetné Souhlásky obojetné jsou : b, f, l, m, p, s, v, z.

3 Po obojetných souhláskách píšeme v některých slovech i/í nebo y/ý. Pravidla se budeš učit ve vyšších ročnících. V následujících slovech označ modře slova po obojetné souhlásce s i/í a zeleně s y/ý. Zima, sype, klopýtá, mýdlo, míchá, silnice, písek, brzy, lýtko, líná, býk, bílek, fík, fyzika, vítr, výr.

4 Řešení Zima, sype, klopýtá, mýdlo, míchá, silnice, písek, brzy, lýtko, líná, býk, bílek, fík, fyzika, vítr, výr.

5 Tato slova zapiš do správných rámečků: mlýn, sýkora, delfín, barvy, Milena, fix, zírá, Micka, ulice, bílá. Slova s obojetnou souhláskou a i/í. Slova s obojetnou souhláskou a y/ý.

6 Řešení Slova s obojetnou souhláskou a i/í Delfín, Milena, fix, zírá, Micka, ulice, bílá. Slova s obojetnou souhláskou a y/ý Mlýn, sýkora, barvy.

7 Správně zařaď tato slova: lízátko, svačina, rýma, hrnky, rukavice, pytel, dýka, jitrocel, řízek. Slova s tvrdou souhláskou: Slova s měkkou souhláskou: Slova s obojetnou souhláskou:

8 Řešení Slova s tvrdou souhláskou : rýma, hrnky, dýka. Slova s měkkou souhláskou : svačina, jitrocel, řízek. Slova s obojetnou souhláskou : lízátko, rukavice, pytel.


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1.4 75021293 Tematický celek: Jazyk český - 1. stupeň Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_05_14."

Podobné prezentace


Reklamy Google