Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Aminokyseliny a bílkoviny
3
Peptidová vazba Aminokyselina Aminokyselina Peptidová vazba
4
Peptidová vazba
5
Peptidová vazba spojuje aminokyseliny do řetězců bílkovin
6
Aminokyseliny se kladně nabitým polárním postranním řetězcem
(se zásaditým postranním řetězcem; zásaditým = tj. vážícím vodíkové ionty)
7
Aminokyseliny se záporně nabitým polárním postranním řetězcem
(s kyselým postranním řetězcem)
8
Aminokyseliny s nenabitým polárním postranním řetězcem
9
Aminokyseliny s nepolárním postranním řetězcem
10
Polární a nepolární postranní řetězce kolem peptidové páteře bílkovin
11
Iontové, vodíkové a van der Waalsovy vazby určují 3D strukturu bílkoviny
12
Ve vodném prostředí polární postranní řetězce bílkoviny vytvářejí vodíkové můstky s vodou, nepolární (hydrofóbní) postranní řetězce jsou uvnitř „sbalené“ bílkoviny
14
Priony Jedna molekula bílkoviny může při přiblížení ovlivnit prostorové uspořádání druhé molekuly. Příkladem kdy to může vést k patologickým důsledkům jsou priony.
15
Jednou z typických 3D struktur v bílkovinách jsou šroubovnicové struktury:
tzv. alfa-šroubovnice Alfa.helix Animace: 5,54 MB
16
Druhou z typických 3D struktur v bílkovinách jsou skládané páskové struktury:
tzv. beta-pásky Beta –skládaný list Animace: 3,83 MB
17
Kostrový model 3D uspořádání
18
Stužkový model znázornění 3D uspořádání
19
Drátový model znázornění 3D uspořádání
20
Struktura bílkovin v proteinové databázi
3D struktura bílkovin spolu s jejich vzájemnou interakcí umožňuje realizaci nejrůznějších funkcí („nanostroje“) Animace: 0,98 MB Tzv. kalotový (kuličkový) model znázornění 3D uspořádání Struktura bílkovin v proteinové databázi Animace: 7,42 MB
21
Figure 2-9 (1 of 6)
22
Figure 2-9 (2 of 6)
27
Proteiny
28
Protein Interactions Soluble and insoluble Binding Selectivity
Specificity Affinity
29
Selective Binding: Induced-Fit Model
The induced-fit model of protein-ligand binding Figure 2-16
30
Factors that Affect Affinity
Isoforms Activation Cofactors Lysis Figure 2-18
31
Modulators Alter Binding or Activity
32
Competitive Inhibition
Figure 2-19
33
Allosteric Modulation
Figure 2-20a
34
Allosteric Modulation
Figure 2-20b
35
Physical Regulators Temperature pH Concentration of protein
Concentration of ligand
36
Summary Atoms in review Four types of chemical bonds
Four kinds of biomolecules Aqueous solutions and pH Proteins in focus Vodíkové ionty
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.