Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz
2
TUKY = estery vyšších karboxylových kyselin
(palmitová, stearová, olejová) s glycerolem glycerol + karboxylová kys. tuk + voda (ester)
3
VÝZNAM ochrana před ztrátou tělesného tepla ochrana pro vnitřní orgány složka potravy zásobní látka tuk trávení glycerol + karboxylová kyselina uvolňuje se energie
4
ROZDĚLENÍ Tuhé Sádlo Hovězí lůj Máslo
5
Tekuté Olej Rybí tuk
6
Rostlinné v semenech a v plodech řepka, olivy, slunečnice, sója, len, mák, kokos, ořech
7
Živočišné v podkoží obsahují cholesterol, vitamín A,D,E,K
8
ZÍSKÁVÁNÍ TUKŮ rostlinné zdroje - ……...…., ……………………….. lisováním, extrakcí (vyluhováním) živočišné zdroje – sádlo, lůj - ………….………….… vytavováním (škvařením) - máslo - ……………………………. stloukáním mléka
9
VLASTNOSTI nerozpustné ve ……, rozpustné v …………………. vodě ethanolu, benzínu hustota menší – větší než voda menší olej ztužování ztužené pokrmové tuky ( ………………….) margaríny účinkem tepla, světla, mikroorganismů ……… žluknutí žluknutím a delším zahříváním vznikají nepoživatelné páchnoucí látky (mnohdy jedovaté)
10
VYUŽITÍ: potravinářství ochranné nátěry dřeva (fermež) kosmetika výroba mýdla tuk + …….… mýdlo + ……… hydroxid glycerol sodný, draselný
11
Zdroje:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.