Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."— Transkript prezentace:

1 Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Zdenou Kabešovou 3. ročník ORIENTACE V KRAJINĚ

2 KRAJINA KOLEM NÁS: Typy krajin: Rovina: Pahorkatina: Hory: je rovná, málo členěná krajina. je zvlněná – kopcovitá krajina. Svahy kopců jsou pokryty lesy, jsou zde pole, louky a pastviny. jsou vyšší a jejich svahy bývají strmější, oddělují je hluboká údolí

3 ROVINAPAHORKATINAHORY

4 Orientace v krajině podle mapy Obzor: Je část krajiny, kam až dohlédneme. Čím výše je naše stanoviště, tím vzdálenější je obzor, k němuž dohlédneme.

5 Práce s kompasem a mapou: 1) Vyhledáme na mapě své stanoviště a cíl. 2) Podle kompasu určíme, kde je sever. 3) Mapu natočíme horním okrajem k severu. 4) Podle mapy určíme směr kterým máme jít. Úkoly: 1) Cestujeme z Mimoně do České Lípy. Na kterou světovou stranu se vydáme? 2) Jedeme do Liberce a na Ještěd. Kterým směrem pojedeme? 3) Jsou Doksy od Mimoně na jihovýchod?

6 mapa

7 Dopište do směrové růžice hlavní i vedlejší světové strany:

8 Práce se směrovou růžicí a mapou: 1)Hry v prostoru třídy se směrovou růžicí – orientace, manipulace a spolupráce mezi žáky. 2) Orientace na mapě: práce ve skupinách – a) Najdi vesnice ležící na sever od Mimoně. b) Hledejte vesnici na severozápad od Mimoně. c) Které vesnice je směrem na západ? d) Je na mapě město na východě od naší obce?

9 Zdroj informací: www.obrazkyzdarma.cz Informační letáky


Stáhnout ppt "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."

Podobné prezentace


Reklamy Google