Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilJitka Musilová
1
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Te.1.06 Zásady osobní hygiena Vytvořeno:25.09.2013 Ověřeno: 01.10.2013 Třída:PE1
2
Zásady osobní hygieny Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět:Technologie Ročník:1. Autor:Yvona Baboráková Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:zdravotní průkaz, osobní hygiena, desinfekce, desinsekce, deratizace Anotace: Materiál je určen žákům k seznámení se zásadami osobní hygieny.
3
Pojmy k opakování DESINFEKCE DESINSEKCE DERATIZACE
4
Zdravotní průkaz Při nástupu na pracoviště – odevzdat potvrzení o zdravotní způsobilosti vykonávat práci v potravinářství ZDRAVOTNÍ PRŮKAZ Povinnost každého pracovníka hlásit zaměstnavateli onemocnění, zvláště: průjmová, kožní infekce, nemoci dýchacích cest.
5
Osobní hygiena Čistota - vlasů, těla, rukou – ostříhané, nenalakované; mytí před, během a po práci, při přecházení na jinou pracovní činnost, po použití WC,po jídle (svačině). Oblečení – světlé (nejlépe bílé) – možnost praní (90ºC), vhodná pokrývka hlavy, zdravotní (protiskluzová) obuv, nepotrhané oblečení.
6
Zásady Při práci se nesmí nosit: dlouhé náušnice, náhrdelníky, náramky, prstýnky Při práci se nesmí: jíst, kouřit (užívat jiné omamné látky), používat výraznou kosmetiku, na pracoviště nosit skleněné nádoby
7
Kontrolní úkoly 1.Co je zdravotní průkaz? 2.Vysvětlete, co se nesmí z hlediska BOZP při práci v potravinářství (v pekařském provozu)?
8
Správné odpovědi 1.Potvrzení o zdravotní způsobilosti vykonávat práci v potravinářství. 2.Při práci se nesmí: jíst, kouřit (užívat jiné omamné látky), používat výraznou kosmetiku, na pracoviště nosit skleněné nádoby, dlouhé náušnice, náhrdelníky, náramky, prstýnky.
9
Použité zdroje http://www.deratizace.com/slovnik-pojmu/ http://haccp.webnode.cz/zasady-osobni-hygieny/ http://byznysplac.cz/potravinarstvi-a-hygiena-maji- kvalitni-predpisy-ktere-casto-nejsou-dodrzovany/ Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.