Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"— Transkript prezentace:

1 Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Druhy potravin Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_20 Název DUMu: Ostatní povzbudivé pochutiny Pro obor vzdělávání: Stravovací a ubytovací služby Předmět: Potraviny a výživa Ročník: 2. ročník Autor: Bc. Kubová Alena Datum:

2 Kořenící přípravky

3 Sůl kuchyňská sůl - chlorid sodný - NaCl
důležité koření při kuchyňské úpravě sůl obsahuje minerální látky podporuje výměnu látkovou vysoký příjem soli škodí tělu většina druhů kuchyňské soli je obohacena jodem

4 Druhy soli Stolní sůl kamenná a mořská - je mletá na různou hrubost
Dietní soli - mají snížený obsah sodíku a mohou být obohaceny draslíkem Glutasol - glutamát - chemicky vyráběný prostředek, smíšený se solí, určený k dochucování polévek a omáček. Hojně se využívá v čínské kuchyni. Časté používání je zdraví škodlivé.

5 Krmná nebo průmyslová sůl - ke kuchyňským účelům zásadně nevhodná

6 Jaké složení obsahuje kuchyňská sůl?
HCl NaCl H²SO4 H²S

7 Ocet vznikne alkoholickým kvašením a kvašením kyseliny octové
jako surovinu se používá bílé, červené víno, ovocné víno (mošt), pálenka, líh ocet se používá při nakládání ryb, zeleniny, při výrobě hořčice, a k dochucování pokrmů je to pochutina, používá se jako ochucovadlo

8 Druhy octa Kvasný ocet lihový Kvasný ocet vinný Jablečný ocet
Ochucené octy - cibulový - estragonový - bylinkový

9 Hořčice Vyrábí se z : hořčičného semínka octa soli cukru koření

10 Druhy hořčice plnotučná hořčice krémžská hořčice jemná hořčice
ostrá hořčice dijonská hořčice grilovací hořčice

11 Křen je součástí, které hořčice ?
Plnotučná hořčice Kremžská hořčice Jemná hořčice Grilovací hořčice

12 Dochucovací prostředky
Ostatní pochutiny Dochucovací prostředky

13 Kečup je druh zeleninové omáčky
je vyroben z rajčatového protlaku, koření a dalších přísad většinou se používá k dochucení jídla kečup je sladký, ostrý, jemný, chilli

14 Majonéza je hustá tučná omáčka nažloutlé nebo bílé barvy
základní hmota vznikne třením oleje a vaječných žloutků dochutí se octem, solí, cukrem a hořčicí majonéza tvoří základ dresinků, přidává se do řady salátů jako pojidlo

15 Tatarská omáčka je to majonéza do které se přidává koření a zelenina
nejčastěji je to nadrobno krájená okurka a cibulka, ale i jiné přísady např. kapary je to vhodné dochucovadlo ke smaženým pokrmům

16 Ostatní ochucovací omáčky
slouží k ochucení pokrmů v obchodech je nepřeberné množství přípravků na dochucování omáček: - worčestrová omáčka - omáčka tabasco - kari omáčka - cikánská omáčka - omáčka chilli - sojová omáčka

17 Zdroj materiálů: ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa.Praha: PARTA, 2004, ISBN Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"

Podobné prezentace


Reklamy Google