Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sudokopytníci Tereza Konupková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sudokopytníci Tereza Konupková."— Transkript prezentace:

1 Sudokopytníci Tereza Konupková

2 Vědecká klasifikace Říše: živočichové Kmen: strunatci Třída: savci
Podtřída: placentálové Řád: sudokopytníci Podřád: nepřežvýkaví velbloudi přežvýkaví

3 Charakteristika-1 Sudokopytníci jsou velmi úspěšným řádem savců. Spojuje je úprava končetin. Sudokopytníci jsou prstochodci. Skupina zahrnuje 10 čeledí a asi 220 druhů. Žijí na všech kontinentech a obývají různé ekosystémy.

4 Charakteristika-2 Bývají větší, i když ve velikosti jednotlivých druhů jsou velké rozdíly: nejmenší známý sudokopytník-kančil menší, váží sotva jeden kilogram, zatímco hroch obojživelný dosahuje hmotnosti až 4,5 tuny. Mezi sudokopytníky také patří nejvyšší žijící savec-žirafa.

5 Chrakteristika-3 Společným znakem je dobře vyvinutý třetí a čtvrtý prst, které nesou váhu těla. Osa končetin prochází mezi nimi. Druhý a pátý prst bývají vždy menší. Palec chybí vždy. Většina druhů má na předních i pánevních končetinách sudý počet prstů, výjimku tvoří pekariovití, kteří mají na zadních končetinách jen dva nebo tři prsty. Klíční kost, podobně jako u dalších savců, chybí. Obličejová část lebky bývá protáhlá, mozkovna je naopak užší, očnice jsou zpravidla oddělené od spánkové jámy. Sudokopytníci mývají zubů. Časté jsou rohy nebo parohy.

6 Charakteristika-4 Žaludek je složitý, u mnoha sudokopytníků vícekomorový. Slepé střevo je malé, tračník je poměrně dlouhý a zavinutý do spirály. Přežvýkaví sudokopytníci dokážou zužitkovat těžko stravitelnou potravu mnohem lépe než lichokopytníci. Děloha sudokopytníků je dvourohá, placenta je rozptýlená. Březost trvá dní, většina druhů rodí menší počet mláďat.

7 Obrázky

8 Vývoj Nejstarší sudokopytníci se objevili už v eocénu (-55 mil. let).
Velmi dlouho žili ve stínu lichokopytníků, během miocénu, ale začali lichokopytníci vymírat a na jejich místo se rozšířili přežvýkaví. Také došlo k rozvoji velkých šelem, a přežvýkaví sudokopytníci měli výhodu ve schopnosti rychle zkonzumovat velké množství potravy a tu pak zpracovat někde v ústraní. Přežvykování, tedy dvojí zpracování potravy, která je fermentována v předžaludcích, se u sudokopytníků vyvinulo dvakrát, nezávisle na sobě.

9 Systém sudokopytníků 1.podřád : nepřežvýkaví
Mezi nepřežvýkavé patří sudokopytníci s jednokomorovým žaludkem (s výjimkou hrochů). Nepřežvykují. Jsou to všežravci, sklovina stoliček tvoří hrboly, zuby mají uzavřenou dřeňovou dutinu a nedorůstají. Špičáky bývají přeměněné v kly. Na končetinách mají čtyři dobře vyvinuté prsty.

10 Zástupci Prase divoké Prase domácí
Hrošík liberijský Hroch obojživelný Pekari páskovaný

11 2. podřád: velbloudi Velbloudi jsou přežvýkaví sudokopytníci, jejich žaludek je tříkomorový. Našlapují na prstní články, které jsou podložené pružným mozolem. Kopýtka jsou nehtovitého tvaru. Druhý a čtvrtý prst je zakrnělý, záprstní a nártní kosti jsou srostlé, tvoří tak jedinou kost tvaru obráceného Y. Loketní a lýtková kost jsou redukované.

12 Zástupci Velbloud jednohrbý Velbloud dvouhrbý Lama Vikuňa

13 3. podřád : přežvýkaví Přežvýkaví mají vícekomorové žaludky. Třetí a čtvrtý prst jsou jediné plně funkční prsty, poslední články jsou kryté rohovinou a tvoří paznehty, na jejichž okraj zvířata našlapují. Druhý a pátý prst nemají kostní podklad a tvoří rudimentární paznehtky. Záprstní a nártní kosti jsou srostlé a tvoří jedinou kost válcovitého tvaru.  Loketní a lýtková kost jsou redukované. Horní řezáky chybí, spodní špičáky se podobají řezákům. Stoličky mají zřasenou sklovinu, jsou semihypselodontní, s prodlouženou dobou růstu.

14 Zástupci Kančil menší Okapi Žirafa Bizon americký Kabar Berezovského Jelen wapiti Vidloroh americký

15 Odkazy

16 Děkuji za zhlédnutí této prezentace.


Stáhnout ppt "Sudokopytníci Tereza Konupková."

Podobné prezentace


Reklamy Google