Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilŠtefan Fišer
1
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 1 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_20 Název DUMu: Přílohy z těstovin a obilovin Pro obor vzdělávání: 65-51-E/01, 65-51-E/02 Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Renata Navrátilová Datum: 03.03.2013
2
Střední škola Oselce Přílohy z těstovin Domácí těstoviny – fleky, široké nudle… vejce, hrubá mouka, voda vypracujeme tuhé těsto necháme 15 minut uležet vyválíme tenké pláty a necháme proschnout krájíme různé tvary podle potřeby
3
Střední škola Oselce Průmyslově vyráběné těstoviny
4
Střední škola Oselce Vaření těstovin Vaříme v dostatečném množství vařící osolené vodě (vařením zvětšují objem). Průmyslově vyráběné těstoviny uvaříme jen částečně, pak je necháme dojít pod pokličkou. Uvařené scedíme, propláchneme studenou vodou, necháme okapat a promastíme olejem. Doba vaření závisí na velikosti a druhu těstovin.
5
Střední škola Oselce Přílohy z rýže Vařená rýže Rýži přebereme, propláchneme studenou vodou, spaříme horkou vodou a vaříme v dostatečném množství vařící osolené vodě. Uvařenou rýži scedíme a propláchneme studenou vodou. Rýži propláchneme Vařenou rýži scedíme
6
Střední škola Oselce Přílohy z rýže Dušená rýže Rýži přebereme, propláchneme studenou vodou, spaříme horkou vodou, orestujeme na tuku, zalijeme vařící vodou v poměru 1 kg rýže na 1,5 litru vody. Osolíme, přidáme cibuli s napíchaným hřebíčkem a zvolna dusíme v rozehřáté troubě asi 20 minut. Z uvařené rýže vyjmeme cibuli a nakypříme vidličkou, aby vyšla pára a rýže byla kyprá. Přidáním různých doplňků připravíme další druhy ochucené rýže (hrášková, šunková, špenátová, zeleninová…)
7
Střední škola Oselce Opakování přípravy dušené rýže Vařící voda a cibule s hřebíčkem Dušená rýže Vyjmutí cibuleNakypření rýže vidličkou
8
Střední škola Oselce Vařené kroupy Kroupy přebereme, propláchneme (můžeme namočit na 4 - 6 hodin). Vaříme v dostatečném množství vařící slané vodě. Občas promícháme (snadno se připalují). Po uvaření scedíme, propláchneme studenou vodou a promastíme tukem. Takto připravujeme také krupky a perličky.
9
Střední škola Oselce Vyber správné suroviny Na přípravu domácích těstovin použijeme: Mléko Vodu Vejce Hrubou mouku Hladkou mouku Polohrubou mouku
10
Střední škola Oselce Vyber správné suroviny Na přípravu dušené rýže použijeme: Studené mléko Rýži Pepř celý Sůl Cibuli Vařící vodu Hladkou mouku Hřebíček Olej Česnek
11
Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Šindelková, Alena. Kuchařské práce: Technologie 1.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2006, ISBN 80-7320-052-X. Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.