Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

31.1 Aminokyseliny, bílkoviny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "31.1 Aminokyseliny, bílkoviny"— Transkript prezentace:

1 31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 31.1 Aminokyseliny, bílkoviny Je všeobecně známo, že potrava všech živočichů musí obsahovat bílkoviny. Bílkoviny byly prokázány v buňkách všech živých organismů! Autor: Mgr. Petra Křivánková

2 Elektronická učebnice - II
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 31.2 Co již víme? Bílkoviny Nejvíce bílkovin z rostlinné složky potravy obsahují luštěniny – čočka, hrách, soja, fazole, ale i brambory či obilniny. Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy živočichů. Živočichové na rozdíl od rostlin si neumí bílkoviny sami vyrobit z minerálních látek. Bílkoviny živočišného původu jsou nejvíce obsaženy v mase, vejci, mléce, sýrech ….

3 31.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy?
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 31.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? AMINOKYSELINY AMINY karboxylové kyseliny s aminoskupinou v řetězci stavební kameny bílkovin nejjednodušší dusíkaté deriváty uhlovodíků aminová skupina NH2 – Glycin Gly k. aminooctová k. aminoethanová Anilin jedovatá kapalina typického zápachu aminoskupina vázána na benzenové jádro pro výrobu barviv, léčiv Alanin Ala k. aminopropanová k. aminopropionová

4 31.4 Co si řekneme nového? BÍLKOVINY Funkce bílkovin Peptidová vazba
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 31.4 Co si řekneme nového? BÍLKOVINY Funkce bílkovin PROTEINY vznikají z různých AMINOKYSELIN makromolekulární látky, které obsahují vázané atomy uhlíku, vodíku, kyslíku, ale i dusíku, síry či fosforu základní látka všech organismů Pohybová (např. aktin a myozin) – jsou obsaženy mimo jiné ve svalech Stavební – (např. keratin, elastin, kolagen) – jsou obsaženy např. ve vlasech, šlachách či kloubech Ochranná – (např. imunoglobuliny) napomáhají při obraně organismu Transportní – (např. hemoglobin) – zajištění přenosu jiných látek bílkoviny Peptidová vazba z jedné molekuly aminokyseliny se reakce účastní karboxylová skupina, z druhé molekuly aminoskupina, odštěpí se voda

5 31.5 Procvičení a příklady Peptidová vazba
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 31.5 Procvičení a příklady Peptidová vazba Zapiš vznik peptidové vazby mezi glycinem a alaninem. NH2CH2COOH + HNH-CH-COOH → NH2CH2CO-NH-CH-COOH + H2O CH3 CH3 Jak vzniká polypeptid? Dipeptid glycinalanin Z jednoho nebo více polypeptidových řetězců jsou složeny bílkoviny. Většinou obsahují ještě nebílkovinné složky. Polypeptid vzniká spojením mnoha zbytků aminokyselin (n animokyselin).

6 31.6 Něco navíc pro šikovné Bílkoviny Denaturace
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 31.6 Něco navíc pro šikovné Bílkoviny Denaturace Základním znakem každé bílkoviny je pořadí aminokyselinových zbytků v jejím polypeptidovém řetězci. Záleží na prostorovém uspořádání a funkci. Změna prostorového uspořádání bílkovin na základě vnějšího zásahu – zvýšená teplota, je nevratná, bílkovina nezíská už původní strukturu ani funkci. Lepek Kasein bílkovina v mouce bílkovina v mléce Inzulin Albuminy, globuliny polypeptidový hormon bílkoviny v krevním séru

7 31.7 CLIL PROTEIN Amino acid Peptide bond Denaturation Amine
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemistry 31.7 CLIL PROTEIN Amino acid Peptide bond Denaturation Amine

8 31.8 Test znalostí Do které skupiny látek patří anilin?
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 31.8 Test znalostí Do které skupiny látek patří anilin? a/ aminokyseliny b/ bílkoviny c/ peptidy d/ aminy 3. Jakou funkci má keratin a elastin? a/ pohybovou b/ stavební c/ ochrannou d/ transportní Peptidová vazba vzniká mezi? a/ karboxylovou skupinou a OH skupinou b/ karboxyl. skupinou a aminoskupinou c/ aminoskupinou a OH skupinou d/ OH skupinou a CH skupinou Kasein je bílkovina obsažená v? a/ mléce b/ mouce c/ pivu d/ krvi Správné odpovědi: d b a Test na známku

9 31.9 Použité zdroje a citace
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 31.9 Použité zdroje a citace (slide 1) (slide 3) (slide 3) (slide 3) (slide 5) (slide 6) (slide 7) Obrázky z databáze klipart

10 31.10 Anotace Autor Mgr. Petra Křivánková Období 01 – 06/2013 Ročník
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 31.10 Anotace Autor Mgr. Petra Křivánková Období 01 – 06/2013 Ročník 9. ročník Klíčová slova Aminokyseliny, bílkoviny, proteiny, peptidová vazba Anotace Prezentace popisující bílkoviny, jejich vlastnosti, význam, vybrané zástupce.


Stáhnout ppt "31.1 Aminokyseliny, bílkoviny"

Podobné prezentace


Reklamy Google