Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Pohyby mořské vody Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
2
Anotace: Materiál obsahuje základní informace o pohybech mořské vody
Anotace: Materiál obsahuje základní informace o pohybech mořské vody. Dále obsahuje kontrolní otázky pro žáky. Autor: Bc. Jana Kloučková Datum vytvoření: Září 2013 Jazyk: Čeština Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Obor: Zeměpis Tematický okruh: Přírodní obraz Země Učivo: Pohyby mořské vody Očekávaný výstup: Rozlišuje a porovnává složky přírodní sféry, jejich vzájemnou souvislost a podmíněnost, rozeznává, pojmenuje a klasifikuje tvary zemského povrchu. Speciální vzdělávací potřeby: žádné Klíčová slova: skočný příliv, hluchý příliv, tsunami Druh učebního materiálu: Prezentace Cílová skupina: Žák II. stupně – 6. ročník Stupeň a typ vzdělávání: Základní vzdělání – druhý stupeň Typická věková skupina: 11 – 13 let
3
Mořské dmutí, vlnění, mořské proudy
4
Mořské dmutí Neboli příliv a odliv. Vzniká působením Měsíce a Slunce.
Skočný příliv – Měsíc, Země a Slunce v jedné řadě. Hluchý příliv – Slunce, Země a Měsíc svírají pravý úhel. Záliv Fundy – hladina kolísá až o 18 m.
5
Vlnění Vzniká působením větru.
Nárazem vln na pobřeží vzniká mořský příboj. Vznik vln TSUNAMI: Podmořským zemětřesením. Sesuvem půdy. Výbuchem podmořské sopky.
6
Obrázek 1
7
Mořské proudy Přesun obrovského množství vody na velké vzdálenosti.
Reguluje se jimi teplota vody. Ovlivňují klima přilehlých pevnin. Teplé proudy: Golfský, Kuro-šio. Studené proudy: Labradorský, Oja-šio.
8
Otázky a úkoly 1. Uveďte pohyby mořské vody.
2. Co je to skočný a hluchý příliv? 3. Uveď alespoň jeden příklad teplého a studeného mořského proudu.
9
Zdroje obrázků 1.David Rydevik. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < tsunami.jpg>.
10
Použité zdroje: Vypracovala, pokud není uvedeno jinak, Bc. Jana Kloučková V Obříství, září 2013
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.