Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HOSPODÁŘSKY VÝZNAMNÉ ORGANISMY houby a hmyz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HOSPODÁŘSKY VÝZNAMNÉ ORGANISMY houby a hmyz."— Transkript prezentace:

1 HOSPODÁŘSKY VÝZNAMNÉ ORGANISMY houby a hmyz

2 KAPR A RYBNÍKÁŘSTVÍ V ČECHÁCH
PŘÍŠTĚ Referát KAPR A RYBNÍKÁŘSTVÍ V ČECHÁCH

3 HOUBY

4 Kvasinky

5 kynutí těsta Kvasinky při nedostatku kyslíku přeměňují rostlinné cukry na alkohol a oxid uhličitý za vzniku energie. kvašení

6 Kvasinky pod mikroskopem droždí

7

8 Obsahují komplex vitamínu B, což platí zvláště pro pivovarské kvasinky
Obsahují komplex vitamínu B, což platí zvláště pro pivovarské kvasinky. Využívají se při léčbě nervových onemocnění, při zánětlivých kožních chorobách, při poruchách zažívacího traktu a jaterních chorobách.

9 štětičkovec = Penicillium

10 Alexander Fleming objevitel Penicilinu

11 Penicillium roqueforti
Penicillium camemberti

12 Žampion (pečárka) zahradní
Pečárka zahradní (žampion) roste od června do října (nejvíce v srpnu) na pohnojených místech, na kompostech, v zahradách, sadech a na lukách. Také se s úspěchem pěstuje v pěstírnách žampionů. Žampion (pečárka) zahradní

13

14 HMYZ

15 a) Blanokřídlý hmyz

16 Včela medonosná

17 BLANOKŘÍDLÝ HMYZ V SADECH A OVOCNÝCH ZAHRADÁCH
PŘIPOMEŇTE SI: BLANOKŘÍDLÝ HMYZ V SADECH A OVOCNÝCH ZAHRADÁCH Včely: včela medonosná – zdomácnělý druh v úlu - matka = královna – zajišťuje rozmnožování, dělnice a trubci = ♂, kteří oplodní královnu dělnice sbírají pyl a nektar, pečují o úl, larvy a matku mají žihadlo s jedem, na žihadle - zpětné háčky  po bodnutí umírají využití : med (z nektaru), vosk (plástve), mateří kašička; je významný opylovač

18 Včelí úl

19 dělnice matka trubec

20 K výrobě 1 kilogramu medu potřebují včely přibližně 3 kilogramy rostlinného nektaru, což představuje asi šedesát tisíc výletů z úlu a návštěvu cca 50 ml květů.

21 Plástev s medem

22 Plástev z vosku (40 gramů vosku unese přes 2 kg medu).

23 Matečník s larvou budoucí královny.
Bílá hmota je mateří kašička, kterou dělnice larvy krmí. Mateří kašička je produkována žlázami mladých včelích dělnic. Mateří kašičkou krmí včely jednak mladé larvy, jednak matku po celou dobu jejího života. Mateří kašička je koncentrátem obsahujícím hlavně bílkoviny a mnoho dalších složek. Mateří kašička se používá hlavně v kosmetice, také jako doplněk výživy a rovněž do léků.

24 vosk VYUŽITÍ kosmetika med

25 b) Motýli

26 Bourec morušový

27 MORUŠOVNÍK

28 Housenky bource morušového

29 V Číně se pěstuje hedvábí už nejméně 5000 let.
Bourec morušový je z hlediska rozmnožování úplně závislý na člověku a ve volné přírodě se již nevyskytuje. V Číně se pěstuje hedvábí už nejméně 5000 let. Potrava housenek bource morušového se sestává výhradně z listů moruše. Chová se hlavně na severu Číny a v Íránu. Larva se zakukluje v kokonu ze surového hedvábí, které vytvářejí slinné žlázy housenky. Kokon zajišťuje ochranu téměř nehybné kukly.

30 Zámotky kukel bource morušového
Kokony bource morušového se zahřívají na teplotu kolem 100 °C, po dobu 2 až 2,5 hodin, což usmrtí zakuklené housenky a způsobí, že se zámotky lépe rozplétají. Kdyby se motýli nechali vylíhnout, porušili by kokon a vlákno tím znehodnotili. Kokon je tvořen jediným nepřerušeným hedvábným vláknem, které je dlouhé 300 až 900 metrů. K výrobě 1 kilogramu hedvábí je potřeba asi 3-4 tisíce kusů kokonů. Zámotky kukel bource morušového

31 V Číně se vypráví legenda o objevu hedvábí císařovnou Xi Ling-Shi
V Číně se vypráví legenda o objevu hedvábí císařovnou Xi Ling-Shi. Císařovna chtěla zjistit, kdo poškozuje její morušovníky a tak si sedla pod stromy, vyhlížela „ničitele“ a popíjela čaj. Do šálku jí spadl zámotek. Vytahovala jej ven, ale zámotek se odmotal, až uviděla kuklu uvnitř. Podle všeho tak objevila technologii výroby hedvábí, která zůstala po více než 2000 následujících let čínským tajemstvím. hedvábí

32 HOSPODÁŘSKY VÝZNAMNÉ ORGANISMY
-slouží jako zdroj potravy nebo surovin HOUBY: Kvasinky – jednobuněčné schopné kvašení = způsob získávání energie, vzniká alkohol a oxid uhličitý využití – droždí (slisované kvasinky)  kynutí těsta výroba piva, vína Plíseň štětičkovec využití k výrobě – antibiotik (penicilinu) – léky proti bakteriálním nemocem plísňových sýrů (Hermelín, Niva) Žampion zahradní využití – jedlá, chutná plodnice HMYZ: Včela medonosná využití - med, vosk, mateří kašička, včelí jed Motýl bourec morušový z Číny využití – výroba hedvábí - ze zámotku kukly

33 Závěr: Které hospodářsky významné houby znáš? Jaké je jejich využití člověkem? Který hospodářsky významný hmyz znáš? Jaké je jeho využití člověkem?


Stáhnout ppt "HOSPODÁŘSKY VÝZNAMNÉ ORGANISMY houby a hmyz."

Podobné prezentace


Reklamy Google