Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
TUKY
2
DEFINICE Jsou to estery alkoholu glycerolu a kyselin s větším počtem atomů uhlíku v molekule (tzv. mastných kyselin – k. palmitová, olejová a stearová).
3
DĚLENÍ TUKŮ Podle skupenství:
pevné tuky – u kterých převažují nasycené mastné kyseliny kapalné tuky – oleje, u kterých převažují nenasycené mastné kyseliny
4
DĚLENÍ TUKŮ Podle původu: rostlinné tuky – semena řepky, lnu, ořechů
slunečnice, sezam, podzemnice, sója, kokos živočišné tuky – vepřové sádlo, lůj, rybí tuk
5
ZDROJE TUKŮ
6
FUNKCE TUKŮ Zdroj energie Stavební látka buněčných membrán
Tepelná izolace Ochrana některých orgánů Vytváří prostředí pro vstřebávání vitamínů
7
TUKOVÁ BUŇKA
8
ZÍSKÁVÁNÍ TUKŮ Rostlinné tuky se získávají lisováním semen
Extrakcí = vylouhováním organickým rozpouštědlem s nízkou teplotou varu Vytavováním živočišných tkání bohatých na tuky
9
APARATURA PRO EXTRAKCI TUKŮ
10
VLASTNOSTI TUKŮ Olejovité, nebo tuhé látky Nerozpustné ve vodě
Rozpustné v organických rozpouštědlech Na vzduchu a ve vlhkosti se rozkádají na glycerol a mastné kyseliny (žluknou) V lidském těle se hromadí v tukové tkáni
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.