Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TUKY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TUKY."— Transkript prezentace:

1 TUKY

2 DEFINICE Jsou to estery alkoholu glycerolu a kyselin s větším počtem atomů uhlíku v molekule (tzv. mastných kyselin – k. palmitová, olejová a stearová).

3 DĚLENÍ TUKŮ Podle skupenství:
pevné tuky – u kterých převažují nasycené mastné kyseliny kapalné tuky – oleje, u kterých převažují nenasycené mastné kyseliny

4 DĚLENÍ TUKŮ Podle původu: rostlinné tuky – semena řepky, lnu, ořechů
slunečnice, sezam, podzemnice, sója, kokos živočišné tuky – vepřové sádlo, lůj, rybí tuk

5 ZDROJE TUKŮ

6 FUNKCE TUKŮ Zdroj energie Stavební látka buněčných membrán
Tepelná izolace Ochrana některých orgánů Vytváří prostředí pro vstřebávání vitamínů

7 TUKOVÁ BUŇKA

8 ZÍSKÁVÁNÍ TUKŮ Rostlinné tuky se získávají lisováním semen
Extrakcí = vylouhováním organickým rozpouštědlem s nízkou teplotou varu Vytavováním živočišných tkání bohatých na tuky

9 APARATURA PRO EXTRAKCI TUKŮ

10 VLASTNOSTI TUKŮ Olejovité, nebo tuhé látky Nerozpustné ve vodě
Rozpustné v organických rozpouštědlech Na vzduchu a ve vlhkosti se rozkádají na glycerol a mastné kyseliny (žluknou) V lidském těle se hromadí v tukové tkáni


Stáhnout ppt "TUKY."

Podobné prezentace


Reklamy Google