Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
CZ.1.07/1.1.10/
2
Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová
Tuky Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová
3
Význam tuků 1. Zdroj energie 2. Tepelná izolace 3.
Rozpouštědlo organických látek ( vitamínů)
4
Rozdělení tuků podle původu
Živočišné máslo sádlo lůj rybí tuk Rostlinné kokosový tuk palmový tuk arašídové máslo slunečnicový olej olivový olej řepkový olej sojový olej mandlový olej
5
Definice Tuky jsou estery vyšších mastných kyselin a alkoholu glycerolu
6
Rovnice vzniku tuků CH2 – OH C15H31COOH CH – OH + + CH2 – OH C17H35COOH glycerol + C17H33COOH mastné kyseliny CH2 – O – CO – C15H31 CH – O – CO – C17H H2O CH2 – O – CO – C17H33 tuk
7
Získávání tuků Lisováním semen Extrakcí
(vyluhováním ve vhodném rozpouštědle) Vyškvařováním
8
Ztužování tuků účinkem vodíku v přítomnosti katalyzátoru (niklu – Ni) vznikají z dvojných vazeb vazby jednoduché kapalné oleje se mění v tuhé tuky CH3 – (CH2)7 – CH = CH – (CH2)7 – COOH kyselina olejová kapalná CH3 – (CH2)16 – COOH kyselina stearová tuhá 180oC + H2 Ni
9
Žluknutí tuků rozklad tuků na nepoživatelné páchnoucí
látky vlivem tepla, světla, mikroorganismů a vodní páry tuk + voda mastné kyseliny + glycerol
10
Prameny: P.Pečová,I.Karger – Chemie II (pro 9. ročník)
P.Beneš, V.Pumpr, J.Banýr – Základy chemie 2
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.