Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CZ.1.07/1.1.10/01.0063.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CZ.1.07/1.1.10/01.0063."— Transkript prezentace:

1 CZ.1.07/1.1.10/

2 Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová
Tuky Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová

3 Význam tuků 1. Zdroj energie 2. Tepelná izolace 3.
Rozpouštědlo organických látek ( vitamínů)

4 Rozdělení tuků podle původu
Živočišné máslo sádlo lůj rybí tuk Rostlinné kokosový tuk palmový tuk arašídové máslo slunečnicový olej olivový olej řepkový olej sojový olej mandlový olej

5 Definice Tuky jsou estery vyšších mastných kyselin a alkoholu glycerolu

6 Rovnice vzniku tuků CH2 – OH C15H31COOH CH – OH + + CH2 – OH C17H35COOH glycerol + C17H33COOH mastné kyseliny CH2 – O – CO – C15H31 CH – O – CO – C17H H2O CH2 – O – CO – C17H33 tuk

7 Získávání tuků Lisováním semen Extrakcí
(vyluhováním ve vhodném rozpouštědle) Vyškvařováním

8 Ztužování tuků účinkem vodíku v přítomnosti katalyzátoru (niklu – Ni) vznikají z dvojných vazeb vazby jednoduché kapalné oleje se mění v tuhé tuky CH3 – (CH2)7 – CH = CH – (CH2)7 – COOH kyselina olejová kapalná CH3 – (CH2)16 – COOH kyselina stearová tuhá 180oC + H2 Ni

9 Žluknutí tuků rozklad tuků na nepoživatelné páchnoucí
látky vlivem tepla, světla, mikroorganismů a vodní páry tuk + voda mastné kyseliny + glycerol

10 Prameny: P.Pečová,I.Karger – Chemie II (pro 9. ročník)
P.Beneš, V.Pumpr, J.Banýr – Základy chemie 2


Stáhnout ppt "CZ.1.07/1.1.10/01.0063."

Podobné prezentace


Reklamy Google