Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilKateřina Čechová
1
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: Autor: PaedDr. Věra Mojáková Určeno pro předmět: Chemie Tematická oblast: Přírodní látky - chemické složení živých organismů Obor vzdělání: Kosmetické služby (69-41-l/01) 4. ročník Název výukového materiálu: Lipidy II Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, notebooku Čas: 20 minut
2
Reakce tuků Žluknutí tuků
Rozklad tuků způsobený vzduchem, teplem, světlem, mikroorganismy Podstatou tohoto žluknutí tuků je vznik aldehydů, ketonů a nižších mastných kyselin
3
Úkol č.1 a) Která zapáchající nižší mastná kyselina vzniká při rozkladu tuků? b) Napiš její racionální vzorec
4
Úkol č.2 Při žluknutí nevznikají: a) alkoholy b) aldehydy c) glukóza
d) ketony
5
Ztužování tuků Hydrogenace Oleje se přeměňují na pevné tuky
Vodík reaguje s olejem za vyšší teploty, tlaku a přítomnosti katalyzátoru Ztužené tuky jsou stálejší, odolnější proti žluknutí, nemají zápach - margaríny
6
Hydrolýza Hydrolýza tuků – štěpení
Kyselá hydrolýza - produktem je glycerol a volné monokarboxylové kyseliny Zásaditá hydrolýza – zmýdelňování produktem jsou soli mastných kyselin – mýdla a uvolňuje se glycerol Tuk se vaří s NaOH nebo KOH 1
7
Úkol č.3 Doplň: ……… To způsobuje ……… změnu vlastností: Působenim
……… ……….. ŽLUKNUTÏ
8
Mýdla se vyrábí procesem zvaným zmýdelňování Výroba mýdla:
9
Princip praní Při rozpuštění mýdla ve vodě vzniká nepravý roztok, v němž molekuly mýdelných sloučenin vytvářejí shluky, zvané micely Micela pohltí tuk do svého nitra Tuk se efektivně převede do roztoku. 2
10
Při použití tvrdé vody je účinnost mýdla snížená
Pokud je v použité vodě obsaženo větší množství rozpuštěných vápenatých nebo hořečnatých solí Mýdlo se sráží Při použití tvrdé vody je účinnost mýdla snížená 3 Rozpouštění tuku
11
Vosky Jsou estery vyšších mastných kyselin a vyššího jednosytného alkoholu (např. cetylalkoholu C16H33OH). Jsou původu rostlinného – ochranná vrstva na plodech a listech rostlin živočišného – k ochraně orgánů(vorvaňovina), stavební funkce(včelí vosk) Jsou tuhé, nerozpustné ve vodě Jsou pro živočichy nestravitelné Užití: k výrobě leštících past, k impregnaci papíru, tkanin, v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu, výrobna svíček
12
Složené lipidy Na jejich stavbě se podílejí další složky
Uplatňují se při tvorbě biologických membrán Fosfolipidy – obsahují esterově vázanou kyselinu fosforečnou - lecitin – používá se jako emulgátor nebo doplněk výživy Glykolipidy – obsahují glukózu nebo galaktózu
13
Úkol č. 4 přiřaďte: Mýdla Živočišný tuk Řepkový olej Ztužování tuků
Vorvaňovina Složené lipidy biologická membrána vosk jsou sodné soli rostlinný tuk oleje se mění na pevné tuky lůj
14
Úkol č.5 Doplň: Pokud je příjem energie vyšší než výdej, její přebytek je v organismu využit k tvorbě …………. …………
15
Úkol č.6 Uveď správná tvrzení:
a) Tuky, které obsahují nenasycené mastné kyseliny např. v mořských rybách, jsou pro lidský organismus prospěšné b) Mezi rostlinné tuky patří tuk kokosový, palmový c) Živočišné tuky se získávají lisováním živočišných tkání d) Během ztužování tuků zanikají dvojné vazby v uhlovodíkových řetězcích karboxylových kyselin
16
Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Aldehydy
1 Kliparty Office [online] [cit ]. Dostupné z www: 2,3 Benešová, Marika; Satrapová, Hana.Odmaturuj z chemie.1. vyd. Brno: Didaktis, 2002,
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.