Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.
září 2012 VY_32_INOVACE_OVY_090301 VÝROBA BĚŽNÉHO PEČIVA – ROHLÍKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marcela Rymlová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
2
Výroba roztoků pro přípravu těst běžného pečiva
Přímé vedení výroby těsta: teplota vody při napouštění do zásobníků je 30 ºC; v zásobníku 1 a 6 s mísidlem se připraví roztok – voda a zlepšující přípravek; v zásobníku 2 a 3 s mísidlem se připraví roztok – voda a pekařské droždí; v zásobníku 4 a 5 s mísidlem se připraví roztok – voda, sůl, cukr a sladový výtažek.
3
Zásobník pro výrobu roztoků
Pohled do jednoho ze zásobníků, ve kterých se připravují roztoky pro výrobu těst.
4
Zařízení pro dávkování roztoků a tuku
4
5
Zásobník mouky nad kontinuální míchačkou
Zásobník mouky pšeničné hladké pekařské nad kontinuální míchačkou
6
Kontinuální míchačka pro míchání těst
Otevřená kontinuální míchačka pro výrobu těst na běžné pečivo (rohlíky) Míchačka se skládá ze zásobníku, šnekových mísidel, krytu šnekových mísidel.
7
Výroba těsta na běžné pečivo
V kontinuální míchačce, se těsto nepřetržitě vymíchává. Vymíchané těsto se z míchačky dopravuje po pásovém dopravníku k dělícímu stroji.
8
Dělící stroj na výrobu klonků
Těsto je na dělícím stroji děleno na klonky. Hmotnost klonku je určená druhem výrobku.
9
Dopravníky klonků Dopravníky klonků do předkynárny obr. 1
10
Výroba běžného pečiva – předkynárna
Předkynárna klonků Teplota předkynárny je přibližně 30 °C. Doba předkynutí 8-9 minut.
11
Tvarování rohlíků Z předkynárny se klonky dopravují do zásobníku
rohlíkovacího stroje. Rohlíkovací stroj značky Topos stáčí rohlíky po třech kusech.
12
Kontrola vytvarovaných rohlíků před kynárnou
Na lavičkových dopravnících průběžné kynárny jsou vytvarované rohlíky ještě kontrolovány pracovníkem výroby.
13
Kynárna běžného pečiva – rohlíků
Doba kynutí běžného pečiva je minut dle velikosti výrobku. Teplota kynárny °C. Vlhkost kynárny %.
14
Výroba běžného pečiva Ovládací panel závěsné lavičkové kynárny.
15
Mobilní zařízení Mobilní zařízení se připojí
na vodovodní řád a používá se k vlažení rohlíků vodou před pečením.
16
Pečení běžného pečiva v průběžné peci
Průběžná pásová pec Na začátku pece rohlíky procházejí tzv. pařící zónou, aby kůrka změkla a byla elastická, protože rohlík pečením zvětšuje svůj objem. Doba pečení minut. Teplota pečení v komorách: 240 ºC, 260 ºC, 230 ºC. obr. 2
17
Upečené rohlíky vyjíždějí z pece
Rohlíky jsou po upečení dopravovány k počítacímu stroji. obr. 3
18
Doprava rohlíků k počítacímu stroji
Válečkové tratě pro dopravu rohlíků po upečení k počítacímu stroji.
19
Počítací zařízení Zařízení pro odpočítávání
správného množství rohlíků. Z počítacího stroje padají rohlíky do manipulačních přepravek určených k expedici. obr. 4
20
Zdroje obrázků obr. 1 až obr. 4:
Delta pekárny - Jak se dělá rohlík [online]. © [cit ]. Dostupné z:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.