Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Směsi a jejich dělení Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0102.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Směsi a jejich dělení Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0102."— Transkript prezentace:

1 Směsi a jejich dělení Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0102

2 Směsi Jsou látky obsahující minimálně dvě složky, které je možné od sebe oddělit fyzikálně chemickými metodami. Smíšením se nemění chemická podstata látek Látky ve směsi nejsou chemicky vázané a jejich poměry lze měnit.

3 Směsi Homogenní Heterogenní
-má ve všech svých částech stejné vlastnosti (nebo se vlastnosti plynule mění) VZDUCH SKLO SOLÍ Heterogenní - se skládá ze dvou, případně více homogenních fází Fáze – homogenní část soustavy,oddělená rozhraním (na rozhraní se mění vlastnosti skokem) ŽULA VODA + KŘÍDA roztok

4 Velikost částic se pohybuje na rozhranní heterogenní a homogenní směsí
Disperzní soustavy Velikost částic se pohybuje na rozhranní heterogenní a homogenní směsí Disperzní soustavy Homogenní směs Heterogenní směs (koloidy) 10-9m 10-7m Menší částice Větší částice Jemně disperzní soustavy - nepravé neboli koloidní - neusazují se - vaječný bílek Hrubě disperzní soustavy aerosoly (mlha,kouř,dým) emulze (mléko) suspenze [Ca(OH)2 + H2O] pěny (šlehačka)

5 Roztoky Homogenní směs dvou nebo více látek
Skládá se z rozpouštědla a rozpuštěných látek Dělení roztoků - pevné (slitiny kovů) - kapalné (rozp. Sůl ve vodě) - plynné (vzduch)

6 Oddělování složek směsí
Jednotlivé složky je možné ze směsi oddělit na základě rozdílných fyzikálních vlastností (hustota, teplota tání a varu, rozpustnost, magnetické vlastnosti aj.)

7 Oddělování složek směsí
1) Usazování (sedimentace) - odděluje nerozpuštěné složky směsi s rozdílnou hustotou (např. olej a voda, štěrk a voda) urychlení usazování – Př.- sedimentace krve, ždímání prádla Odstřeďováním (centrifugace)

8 Oddělování složek směsí
2) Filtrace - oddělování pevných nerozpuštěných složek od kapalných nebo plynných látek pomocí filtru Filtry – papírový, molitan, štěrk, písek, látky … Filtrát – látky, které projdou filtrem

9 Oddělování složek směsí
3) Krystalizace - využívá schopnost některých látek vylučovat se z roztoků v podobě krystalů „krystalovat“ Rychlá – rychlé odpaření tekutiny = vznik mnoha malých krystalů Pomalá – postupným odpařováním = vznik méně velkých krystalů

10 Oddělování složek směsí
4) Destilace - oddělování složek směsi na základě rozdílné teplotu varu ( voda a líh, ropa)

11 Oddělování složek směsí
5) Extrakce (vyluhování) – směs se smísí s rozpouštědlem – daná látka se v něm rozpustí, oddělí filtrací a nakonec odpaří rozpouštědlo = získáme požadovanou látku Př. – překapávaná káva, čaj (bez odpařování)

12 Oddělování složek směsí
6) Sublimace – využití vlastnosti sublimovat (jod, naftalen) 7) Rektifikace – opakovaná destilace (u látek s blízkou teplotou varu) 8) Chromatografie – rozdílná rychlost unášení látky rozpouštědlem

13 Úkol K jednotlivým směsím přiřaďte způsom dělení!
Kuchyňská sůl a voda Metanol a etanol Popel ve vzduchu (dým) Naftalén s cukrem Zlato se štěrkem Krystalizace Destilace Filtrace Sublimace Usazováním (rýžování)

14 Literatura: Mareček, A.; Honza, J. Chemie pro čtyřletá gymnázia 1.díl. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 1998, ISBN Beneš, P.; Pumpr, V.; Banýr, J. Základy chemie 1. díl. Praha: Fortuna, 1993, ISBN


Stáhnout ppt "Směsi a jejich dělení Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0102."

Podobné prezentace


Reklamy Google