Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Oficiální název: Španělské království Hlavní město: Madrid Rozloha: 504 782 km² Počet obyvatel: 42 717 064 (2003) Hustota obyvatel: 84 obyvatel na km².

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Oficiální název: Španělské království Hlavní město: Madrid Rozloha: 504 782 km² Počet obyvatel: 42 717 064 (2003) Hustota obyvatel: 84 obyvatel na km²."— Transkript prezentace:

1

2 Oficiální název: Španělské království Hlavní město: Madrid Rozloha: 504 782 km² Počet obyvatel: 42 717 064 (2003) Hustota obyvatel: 84 obyvatel na km² Etnické složení: Španělé (73%), Katalánci (18%), Baskové (2,5%) a další Úřední jazyk: španělština (na celém území Španělska) + katalánština (Katalánie a Baleárské ostrovy), galicijština (Galicie), valencijština (Valencijský region), baskičtina (Baskicko a některé oblasti Navarry) Měna: Euro (EUR) - od 1.1.2002 Nezaměstnanost: 11,2% (2003) Náboženství: římsko-katolické (83 %) Státní zřízení: parlamentní monarchie Hlava státu: král Juan Carlos I (od listopadu 1975) Předseda vlády: José Luis Rodríguez Zapatero (od roku 2004) Hlavní opoziční strana: Partido Popular - PP Správní členění: 17 autonomních regionů

3  Španělské království je druhou největší zemí západní Evropy, hned po Francii. Dělí se s Portugalskem o Pyrenejský poloostrov. Většina území Španělska se rozkládá na rozsáhlé náhorní plošině Meseta. Nad ní však vyčnívají horská pásma Sierra Morena a Sierra Nevada. Na severu se tyčí Kantaberské pohoří (Cordillera Cantabrica) a vysoké Pyreneje, tvořící hranici s Francií. Nejvyšší vrchol Španělska však leží na jihovýchodě v Sieře Nevadě (Mulhacén 3478m). Španělsko má také úrodné pobřeží roviny a nížiny v povodí řekk Erba na severovýchodě a Guadalquiviru na jihozápadě. Ke Španělsku patří rovněž Baleárské ostrovy ve Středozemním moři a Kanárské ostrovy u severovýchodního pobřeží Afriky.

4 Španělsko

5  Vlajka Španělska má tři vodorovné pruhy v barvách červené, žluté a červené (1:2:1) a je odvozená ze středověkého aragonského znaku.  Podle nepravdivé legendy západofranský král Karel Lysý (848-877) po boji s Maury ponořil prsty do krve svého zraněného spojence, aragonského grófa Wilfreda 1.a otřel je o jeho doposud prázdný štít; tak vznikl znak.

6  Španělsko je vyspělý průmyslově-zemědělský stát. Obdělává se 37% území, 14% připadá na louky a pastviny, 33% je zalesněno. Převládá rostlinná výroba se zaměřením na pěstování obilnin (6,6 milionů ha v roce 1998), oliv a vinné révy, největší přínos však zaznamenává pěstování ovoce a zeleniny. Pokud jde o dobytkářství, významná je produkce vepřového masa, mléka, hovězího masa a drůbeže. Bylo vyloveno 1 567 260 tun ryb (1999), z toho 321 143 tun připadlo na vodní kultury (81% slávek jedlých).  V průmyslu mají největší význam malé a střední podniky (kromě energetiky), které vykazují v posledních letech nejvyšší nárůst počtu pracovních míst. K důležitým průmyslovým odvětvím patří průmysl automobilový, chemický, strojírenský a potravinářský. V roce 2000 dosáhl vývoz automobilů a strojového vybavení 65,5%. Největší přínos na tvorbě HDP a zaměstnanosti vykazují služby. V roce 2000 přijelo do Španělska 48,5 milionů turistů.  Pro Španělsko je charakteristický významný podíl státu na ekonomice, především ve strategických odvětvích. V posledních letech dochází stále častěji k privatizaci. Platí to především pro energetiku, telekomunikace, leteckou dopravu a paliva. Zprivatizováno bylo i bankovnictví.

7  Býčí slavnosti :Každoročně každé ráno se od 6. do 14. července v hlavním městě Navarry Pamploně vypouštějí do ulic býci, před kterými potom prchá mnoho odvážných chlapců a mužů. Tato tradice souvisí s oslavami svátku sv. Fermína, mýtického římského učedníka, který podle pověsti obrátil na víru město v severní Francii Amiens. Jeho kult přinesla do Navarry francouzská rodina ve 12. století, která politickým sňatkem zaujala místo vládnoucího roku. Dnes je tento francouzský svatý patronem Navarry. Proto každý červenec si většina obyvatel Navarry nasadí červené barety a vyrazí do Pamplony na oslavy. Prchání před býky je nejznámější, nikoliv však jedinou akcí těchto oslav. Nechybí ani tanec, hudba, ohňostroje a mše.

8  Barcelona : po Madridu druhé největší španělské město, správní centrum Katalánska, námořní přístav a průmyslový metropole na pobřeží Středozemního moře. Dlouhou historii města dokazují památky z dob Říma i gotické kostely a paláce ze 14. století. Nejnápadnějšími budovami nových částí města jsou pozoruhodné stavby slavného španělského architekta Antonia Gaudího. Centrem města prochází uchvátná světoznámá třída Ramblas, známá desítkami novinových, knižních a květinových stánků, a hlavně rušným pouličním životem.

9  Costa Brava: Jedna z nejznámějších turistických oblastí, neboli Divoké pobřeží je velmi oblíbená rekreační destinace, která turisty okouzlí svou malebnou pobřežní krajinou – rozeklanými skalisky a útesy tyčícími se okolo pobřeží tvořenými kouzelnými zátokami a plážemi omývanými Středozemním mořem, které turistům spolu s nepřeberným množstvím turistických atrakcí mohou nabídnout to nejlepší z dovolené.  Madrid : Centrum města se vyznačuje širokými třídami se zelenými pruhy, velkými kruhovými náměstími a velkým počtem pompézních staveb, nejen renezančního stylu, ale i zcela hypermoderně vypadajících mrakodrapů. Na západním okraji historického centra se nachází královský palác Palacio Real. Roku 852 zde arabský emír kral muhamad nechal postavit tzv. Alcázar – pevnostnemí n í palác, nazývaný Mayrit.

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19  Znak

20  Vlajka

21 Konec


Stáhnout ppt "Oficiální název: Španělské království Hlavní město: Madrid Rozloha: 504 782 km² Počet obyvatel: 42 717 064 (2003) Hustota obyvatel: 84 obyvatel na km²."

Podobné prezentace


Reklamy Google