Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Židlochovice Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

2 Židlochovice

3 Židlochovice HISTORIE:
Město Židlochovice - malebné městečko se nachází jen 20 km jižně od Brna v Dyjskosvrateckém úvalu na soutoku řek Svratky a Litavy (Cézavy) na úpatí svahu kopce Výhonu. Archeologické důkazy pradávného osídlení pocházejí z doby příchodu Slovanů do našich zemí.

4 Židlochovice Od těch dob je místo neustále osídleno a přečkalo všechny pohromy, které Moravu během dlouhé řady staletí potkaly. Jméno slovanské osady je odvozeno od jména snad stařešiny rodu Židlocha. Podle posledního výzkumu pochází první písemná zmínka z roku 1237, kdy se v darovací listině připomíná ves Židlochovice s tvrzí. Ve 14. století byla ves Židlochovice povýšena v souvislosti se zaváděním pěstování vína na městečko. V roce 1873 v době vlády Habsburků byly Židlochovice povýšeny na město.

5 Židlochovice Do znaku městečka se dostávají hrozny a zůstaly v něm i přes střídání majitelů a společenských řádů dodnes. V průběhu staletí patřily Židlochovice významným šlechtickým rodům- Lucemburkové, Pernštejnové, Žerotínové, Sinzendorfové, Dietrichštejnové, Habsburkové- ti je vlastnili až do roku 1918.

6 Židlochovice SOUČASNOST: V roce 2011 měly Židlochovice 3533 obyvatel.
Je tu mateřská škola, základní škola s 1. – 9. ročníkem, ve které se učí žáci z 11 obcí. Dále se tu nachází osmileté gymnázium pro žáky ze Židlochovic a okolních měst a obcí. V knihovně na ulici Brněnská a v internetové kavárně na Nádražní ulici je k dispozici internet. Ve městě je poliklinika s lékárnou i lékařská pohotovost.

7 Židlochovice Jsou zde dvě banky, bankomaty, pošta, fotograf,
městský úřad se službami pro občany i z okolních obcí, radnice, pohřební služba, svatební studio, mnoho obchodů a obchůdků s různým zbožím. Veškeré potřebné informace získá každý turista a návštěvník v nově otevřeném Regionálním turistickém a informačním centru v budově radnice, kde se nachází též místní vinotéka.

8 Židlochovice Za sportem můžeme zajít do místní sokolovny nebo orlovny.
Vede tudy cyklostezka Brno – Vídeň.

9 židlochovice Zajímavá místa, která můžeme navštívit: ZÁMEK S PARKEM

10 ŽIdlochovice Zámek Židlochovice patří k nejzachovalejším loveckým zámkům Evropy. Historie zámku začíná v 14. století zmínkami o vodní tvrzi, vybudované na jantarové stezce, spojující Středomoří s baltským pobřežím. Zásadní přestavbu zámku do barokního stylu provedl hrabě Sinzendorf ( ), který také velmi výrazně ovlivnil rozvoj myslivosti na židlochovickém panství. Židlochovický zámek sloužil loveckým hostům nejen k lovu, ale také ke společenským a politickým setkáním.

11 Židlochovice Dochovanou podobu loveckého zámku (klasicismus) nejvíce ovlivnil arcivévoda Fridrich Habsburský, který vlastnil zámek v letech Od roku 1918 patří zámek Židlochovice spolu s přilehlým parkem do majetku České republiky. Narodila se zde 21. července 1858 Marie Kristina Rakouská, pozdější španělská královna. Ve dvacátých a třicátých letech 20. století zde několikrát pobýval prezident Československé republiky T.G. Masaryk.

12 Židlochovice TGM s vnuky Herbertem a Leonardem, Židlochovice 1931 Marie Kristina

13 Židlochovice Na zámek navazuje přilehlý zámecký park, který byl založen na počátku 18. století a postupně přebudován do současného anglického stylu. Park má rozlohu 22 hektarů a je celoročně přístupný veřejnosti. V současné době poskytuje zámek Židlochovice komfortní ubytování. Pro příjemný pobyt hostů je připravena lovecká jídelna, hlavní společenský sál a růžový salónek. V reprezentačních prostorách zámku se dnes pořádají různá diplomatická jednání, setkání vlády, podepisují se i různé mezinárodní dohody.

14 Židlochovice AKÁTOVÁ VĚŽ u Židlochovic
Rozhledna Akátová věž se nachází na kopci Výhon nedaleko Židlochovic v nadmořské výšce 355 m n. m. Slavnostně byla otevřena 1. srpna 2009. Stavbu tvoří točité schodiště obložené trámy. Počet dřevěných fošen tvořících nosné sloupy se směrem vzhůru zmenšuje až po otevřenou vyhlídku v nejvyšším patře. Budova připomíná dřevěnou hradní věž a vyrobena je ze dřeva akátu, který se v této lokalitě hojně vyskytuje.

15 Židlochovice K vyhlídkové plošině ve výšce 14,5 metrů vede 76 schodů, celková výška rozhledny je téměř 18 metrů.

16 Židlochovice Otázky: 1.Na soutoku kterých řek se nachází Židlochovice? 2.Jaké významné rody vlastnily Židlochovice? 3.Jaká zajímavá místa zde můžeme navštívit? 4.Které významné osobnosti se na zámku narodily nebo tu pobývaly? Otázka pro chytré hlavičky: Co mají Židlochovice ve znaku?

17 Židlochovice Zápis: -město Židlochovice leží na soutoku řek Svratky a Litavy (Cézavy) na úpatí svahu kopce Výhonu -ve znaku města jsou hrozny-odedávna se tu pěstují hrozny -v průběhu staletí patřily Židlochovice významným šlechtickým rodům-Lucemburkové, Pernštejnové, Žerotínové, Sinzendorfové, Dietrichštejnové, Habsburkové- ti je vlastnili až do roku 1918 -mezi zajímavá místa, která tu můžeme navštívit patří: 1.Židlochovický zámek -nejzachovalejší lovecký zámek Evropy -současná podoba zámku je v klasicistním stylu

18 ŽIdlochovice -od roku 1918 patří zámek Židlochovice spolu s přilehlým parkem do majetku České republiky -narodila se zde Marie Kristina Rakouská, pozdější španělská královna -ve dvacátých a třicátých letech 20. století zde několikrát pobýval prezident Československé republiky T.G. Masaryk -v reprezentačních prostorách zámku se dnes pořádají různá diplomatická jednání, setkání vlády, podepisují se i různé mezinárodní dohody 2.Akátová rozhledna -Rozhledna Akátová věž se nachází na kopci Výhon nedaleko Židlochovic -budova připomíná dřevěnou hradní věž a vyrobena je ze dřeva akátu, který se v této lokalitě hojně vyskytuje

19 Židlochovice Prameny: Vše platné ke dni 3.2.2012
  Vše platné ke dni

20 KONEC


Stáhnout ppt "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"

Podobné prezentace


Reklamy Google