Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_TE1.26 Skladování potravin Vytvořeno: Ověřeno: Třída: SUS1

2 ÚVOD DO TECHNOLOGIE Vzdělávací oblast: Odborné předměty
Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: notebook, projektor Klíčová slova: sklad hlavní a příruční, vybavení skladů, cíl skladování Anotace: Materiál je určen k seznámení se s cílem skladování potravin, seznámit s druhy skladů a s potravinami, které se skladují odděleně.

3 SKLADOVÁNÍ POTRAVIN

4 DRUHY SKLADŮ Sklady máme na skladování: Potravin Nápojů Inventáře
Pomocného materiálu Odpadu Obalů Čistících prostředků Paliva

5 CÍL SKLADOVÁNÍ Cílem skladování je: Prodloužit trvanlivost potravin.
Vytvořit rovnoměrné zásobování. Mít prostředky pro tvorbu pestrého jídelního lístku.

6 VYBAVENÍ SKLADŮ Základní:
rohože, regály, rošty, závěsy, teploměry, ochrana proti slunci, sítě v oknech, oplechování dveří, chladící zařízení, pracovní stoly, vlhkoměry, odměrky, váhy, naběračky, přepravní zařízení, vozíky, žebříky, plastové obaly Pomocné: odpadkové koše, lopatka, smetáček, koště,umyvadlo s teplou vodou a mýdlem tekutým, jednorázové utěrky

7 DRUHY SKLADŮ Suché: Chladné: Chlazené:
15°C, vlhkost 60% - obiloviny, mouka, těstoviny, mák, pochutiny Chladné: 8-12°C, vlhkost 80%, ve sklepních prostorách brambory a ovoce, zelenina, tuk, vejce, sýry, masné výrobky, konzervy, kompoty, nápoje Chlazené: 2-5°C, vlhkost 90% - maso, vařené masné výrobky, drůbež, ryby, mléčné a masné výrobky

8 SKLADY PODLE FUNKCE Hlavní sklady:
Jsou určeny pro celkovou zásobu potravin. Příruční sklady: Jsou určeny pro jednodenní zásobu. Potraviny se do nich vydávají z hlavních skladů. Zřizují se v blízkosti kuchyně. Provádí se v nich úklidy: denní, sanitární, generální Dodržuje se BOZP a protipožární ochrana.

9 SKLADY PODLE FUNKCE Oddělené: Odděleně skladujeme:
1)čistící prostředky – nedáváme k potravinám! 2)koření – je aromatické a předává ostatním potravinám pachy 3)čpavé potraviny - kysané zelí, ryby

10 OPAKOVÁNÍ Druhy skladů: Suché, chladné, chlazené. Sklady podle funkce:
Hlavní a příruční sklady. Cíl skladování: Prodloužit trvanlivost potravin. Vytvořit rovnoměrné zásobování.

11 OPAKOVÁNÍ Co skladujeme odděleně? Odděleně skladujeme: Ryby Koření
Kysané zelí Čistící prostředky

12 Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce – Technologie 1.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2001, ISBN Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"

Podobné prezentace


Reklamy Google