Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilAlexander Kříž
1
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno:12.3.2013 Ročník (obor):3.CU 29-54-H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění výrobních postupů ovocných salátů. Šablona číslo materiálu: III/2-25 III/2-25-17 Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026
2
O VOCNÉ SALÁTY http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fruit _salad_(1).jpg Author: Renee Comet
3
CHARAKTERISTIKA na přípravu ovocných salátů jsou vhodné téměř všechny druhy čerstvého i kompotovaného ovoce ovocné saláty připravujeme z jednoho nebo více druhů ovoce podáváme ve skleněných miskách, dobře vychlazené saláty dělíme do dvou skupin: - vázané sladkým nálevem - vázané smetanovou majonézou
4
Sladký nálev - připravujeme z krupicového cukru, ovocných šťáv, vína, likéru nebo destilátu Smetanová majonéza - připravujeme z majonézy, smetany ke šlehání, cukru a citronové šťávy - povrch zdobíme šlehanou smetanou a kouskem ovoce
5
SALÁTY SE SLADKÝM NÁLEVEM Jahodový salát - omyté jahody nakrájíme na menší kousky, posypeme vanilkovým cukrem a přelijeme sladkým nálevem s likérem nebo vínem - lehce promícháme, rozdělíme do skleněných misek a necháme důkladně vychladit - před podáváním ozdobíme šlehačkou a jahodou
6
Meruňkový salát - čerstvé meruňky nakrájíme na menší kousky - přidáme třešně, pokapeme citronovou šťávou a sladkým nálevem - lehce promícháme a necháme vychladit
7
Míchaný salát - stejné množství jahod, odpeckovaných třešní, jablek a meruněk nakrájíme na menší kousky - pokapeme likérem a citronovou šťávou a přidáme na hrubší kousky sekané mandle - zalijeme cukerným nálevem, lehce promícháme a necháme vychladit
8
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tam_phonla_mai_ruam.jpg?uselang=cs Autor: Takeaway
9
S ALÁTY SE SMETANOVOU MAJONÉZOU Banánový salát - banány, jablka a hrušky nakrájíme na menší kousky - pokapeme citronovou šťávou a přidáme smetanovou majonézu - promícháme a necháme vychladit - stejným způsobem můžeme připravovat např. grapefruitový, broskvový salát
10
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fruit_salad,_Brno.jpg Autor: Pavel Ševela
11
ZÁPIS Ovocné saláty Charakteristika: vhodné všechny druhy čerstvého i kompotovaného ovoce ovocné saláty připravujeme z jednoho nebo více druhů ovoce saláty zaléváme sladkým nálevem nebo smetanovou majonézou podáváme ve skleněných miskách, dobře vychlazené
12
Sladký nálev - krupicový cukr, ovocné šťávy, víno, likér nebo destilát Smetanová majonéza - majonéza, smetana ke šlehání, cukr a citronová šťávy Druhy salátů: Jahodový salát Meruňkový salát Míchaný salát Banánový salát
13
P OUŽITÉ ZDROJE http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fruit_salad_(1).j pg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tam_phonla_ma i_ruam.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fruit_salad,_Br no.jpg Cukrářská výroba III. Praha: Informatorium, 2001. ISBN 80-86073-87-4.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.