Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
VÝZKUMNÝ PROJEKT RTP - SPŠ A VOŠ PÍSEK
2
Banány banán je protáhlé ovoce a plod banánovníku
mívají obvykle hmotnost mezi g Z této váhy asi 80 % představuje jedlou část a zbývajících 20 % připadá na kožovitou slupku vůně, chuť a konzistence plodů je výrazně ovlivněna teplotou, při které banány dozrávají
3
Z tropů až na náš stůl Máčení ve vodě, aby z nich vytekl
latex Sklizení banánů Vše začíná na plantážích Označení nálepkou Zabalení do krabic Přeprava z balírny
4
Z tropů až na náš stůl Přeprava lodí napříč oceánem
Přeprava vlaky ( i k nám do ČR ) V banánové dozrávarně Konzumace
5
Zrání banánů
6
Problém - choroby a škůdci
Na banánovníku trvale přežívá bakteriální hnědá hniloba, která způsobuje hnědé skvrny na plodech. Urychluje rozklad odumřelých pletiv i rozklad plodů, a může však napadnout i pole s bramborami, či některými dalšími plodinami (u nás větší škody zatím jen na bramborech). Špičku banánu (kudy plíseň do plodu proniká nejprve) je třeba odříznout a oloupaného banánu se nedotýkat rukama (tak se lépe uchráníme i před přenosem dalších infekcí). Příliš skvrnité plody již nekonzumujeme, je třeba je považovat za znehodnocené!!!
7
Naše řešení Využití robotů při kontrole kvality banánů. Využít roboty také při procesu dozrávání, který je velmi složitý, a ve kterém se musí přesně hlídat teplota a kvalita v dozrávacjích boxech. Zabalovat banány do vakuových balení. Pak by ho hnědá hniloba nenapadala. Zavést mezinárodní organizaci, která by kontrolovala kvalitu jídla po celém světe. Snížení nezaměstnanosti.
8
Zdroje informací Internet: vlastní vědomosti, názory našich spolužáků.
vlastní vědomosti, názory našich spolužáků.
9
Vypracovali žáci RTP PÍSEK
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.