Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Sacharidy
2
Základní struktura Podle funkčních skupin 1. hydroxyaldehydy
2. hydroxyketony
3
Podle počtu uhlíků Triózy až heptózy Homoformní řada – nahrazením H na primární alkoholové skupině - přidáním CH2OH mohou vznikat další dva cukry
4
CHO CH2OH CHO CHO glyceraldehyd CH2OH CH2OH D-erytrosa D-treosa CHO
D-lyxosa D-riboza D-arabinoza D-xylosa CH2OH CH2OH CH2OH CH2OH
5
Chemické reakce cukrů Tvorba poloacetalu Oxidoredukční Epimerizace Isomerace Esterifikace Anomerace Tvorba glykosidů Tvorba glykosilaminů a aminocukrů Mutarotace
6
Vznik cyklického poloacetalu
α β H OH HO H C C OH OH OH O OH O OH OH CH2OH CH2OH D-glukóza
7
Vznik cyklického poloacetalu - pyranóza
1 CHO 6 6 CH2OH CH2OH 2 O OH 5 H 3 5 CHO 1 4 4 4 1 OH 5 OH 6 CH2OH 3 2 3 2 α-D-glukóza
8
Vznik cyklického poloacetalu - furanóza
1 CHO 6 CH2OH 2 O 5 H 3 1 4 4 OH 5 6 3 CH2OH 2 α-D-glukóza
9
Oxidace na funkční skupině –vznik aldonových kyselin např. glukonové
D-glukonová kyselina D-glukono-1,4-lakton COOH CH2OH O vznik laktonů O CH2OH
10
Oxidace na funkční skupině i na řetězci – uhlík C6 – vznik aldarových kyselin
CHO COOH CH2OH COOH galaktóza Kyselina galaktarová (slizová )
11
Oxidace pouze na uhlíku C6 – vznik alduronových kyselin(např
Oxidace pouze na uhlíku C6 – vznik alduronových kyselin(např. glukuronová) CHO COOH O COOH
12
Redukce – na funkční skupině - vznik cukerných alkoholů
CH2OH CH2OH Následnou oxidací vznikají ketocukry CH2OH CH2OH glucitol manitol
13
Redukce – oxoskupiny na řetězci - vznik desoxycukrů
riboza 2-desoxyriboza CH2OH CH2OH O O
14
Epimerizace cukrů – změna polohy OH skupiny na C2
D-glukono-1,4-lakton D-mannono -1,4-lakton CH2OH CH2OH O O O O zahřívání
15
D-mannono -1,4-lakton mannóza CH2OH CH2OH O O O redukce
16
Isomerizace - změna funkční skupiny – aldo na keto (např
Isomerizace - změna funkční skupiny – aldo na keto (např. anaerobní glykolýza ) Glukoza Glukozo 6P Fruktozo 6P fosfatáza isomeráza
17
Esterifikace - především estery s kyselinou fosforečnou (např
Esterifikace - především estery s kyselinou fosforečnou (např. DNK,RNK, ATP, ) ribóza v DNK N P O CH2 O O P
18
Estery s kyselinou sírovou
U složených sacharidů tvořící pojivové tkáně, chrupavky….na C4 a C6 CH2OSO-3 CH2OH O O OSO-3
19
Tvorba glykosidů – nahrazením vodíku v poloacetalu ( alkylem nebo arylem ) za odštěpení vody
Rozdělení – podle složení podjednotek Homoglykosidy – tvořeny pouze cukry Heteroglykosidy – mají i necukernou složku – aglykon
20
Rozdělení - podle prvku v glykosidické vazbě
O – glykosidy (např.všechny homoglykosidy,heteroglykosidy s alkoholy) N – glykosidy ( např. nukleosidy ) S – glykosidy - vzácné
21
N glykosidická vazba - ATP
NH2 N N N N P O CH2 O
22
Tvorba glykosylaminů(na poloacetalu) a aminocukrů(mimo poloacetal) – obecně reakce sacharidů s amoniakem – nahrazením OH skupiny NH2 Glykosylaminy – nahrazena OH skupina v poloacetalu – nestálé snadno se rozkládají nebo přemění na aminocukry. CH2OH O NH2 β-D-glukosylamin
23
Aminocukry - nahrazena OH skupina mimo poloacetal – u aldocukrů většinou na C2 u ketocukrů na C1.
CH2OH CH2OH O O NH2 NH2 β-D-glukosamin ( chitosamin ) β-D-galaktosamin ( chondrosamin )
24
Mutarotace – změna optické otáčivosti cukrů po
Anomerace – změna konfigurace OH a H skupin na poloacetalovém uhlíku ( C1 ) u cyklických forem cukrů – podle polohy α a β anomery Mutarotace – změna optické otáčivosti cukrů po rozpuštění – ustálení poměru α a β anomerů
25
N – substituenty aminocukrů
CH2OH CH2OH O O NH - R NH - R Nejdůležitější R = COCH3(acetyl)
26
D-riboza L-arabinoza D-xyloza Glukoza D-galaktoza D - fruktoza
Monosacharidy D-riboza L-arabinoza D-xyloza Glukoza D-galaktoza D - fruktoza
27
Deriváty monosacharidů
Cukerné alkoholy – D-alditol, D- manitol Cukerné kyseliny – glukonová, glukuronová, galaktouronová Deoxycukry - ribóza Aminocukry Estery
28
Oligosacharidy 2-10 podjednotek
Rozdíl ve vazbě podjednotek – poloha 1-1, 1-2, 1-3, a 1-6 Redukující a neredukující
29
Rozdělení podle chemického složení
Glukooligosacharidy : Maltoza α-1,4 Isomaltosa α-1,6 velmi odolná Celobioza β-1,4 Trehaloza α-1,1 neredukující,med a víno
30
Fruktooligosacharidy
Sacharoza – β-1,2 mezi glu a fru Rafinoza – trioza – k sacharoze na glu α-1,6 druhá glu. ( v melase ) Galaktooligosacharidy Laktoza – β- 1,4 gala,a glu. Laktuloza – β-1,4 gala a fru.( nestravitelná )
31
Polysacharidy Více jak 11 podjednotek
Rozdělení – chemické podle podjednotek – velmi složité Rozdělení podle druhu organismu a funkce polysacharidu v něm – praktičtější: a) rostlinné využitelné a nevyužitelné b) živočišné využitelné a nevyužitelné
32
Rostlinné Využitelné Patřící k homopolysacharidům: škrob(amylóza a
amylopektin) Nevyužitelné Patřící k homopolysacharidům : Celuloza Patřící k heteropolysacharidům: Pektiny Slizy Gumy
33
Škrob – amyloza a amylopektin
CH2OH CH2OH O O O amyloza
34
CH2OH O α-1,6 O CH2OH CH2 O O O amylopektin
35
Rostlinné nevyužitelné ( balastní, vláknina )
Patřící k homopolysacharidům : Celuloza Patřící k heteropolysacharidům: Pektiny Slizy Gumy
36
celuloza CH2OH O CH2OH O O β-1,4
37
Nevyužitelné – patřící k heteropolysacharidům (heteroglykosidům)
CH2OH O COOH O O COOCH3 O O pektiny
38
Zrání ovoce Celuloza + protopektin tvrdost ovoce
tvrdost ovoce + enzymy zrání protopektin na pektin Pektin + Ca2+ a Mg2+ + voda + cukr tvorba gelů – měknutí ovoce Proces výrazně urychluje teplota a množství cukru – zavařování ovoce
39
gumy β-1,6 β-1,6 β-1,6 β-1,3 Arabská guma CH2---- O CH2---- O CH2----
40
Tragant – zásaditá složka
β-1,6 CH2--- CH2--- CH2--- O O O O O β-1,4 β-1,4 β-1,3 Tragant – zásaditá složka
41
Tragant – kyselá složka
COOH O COOH O O COOH α-1,4 1,3 O O α-1,4 1,3 Tragant – kyselá složka 1,3
42
slizy Cukerný anhydrid CH2 CH2OH CH2 O O CH2OH O O O β-1,4 α-1,3 agar
43
Živočišné - využitelné
Glykogen - glukoza – vazby α-1,4 a α-1,6 ( vnější každý 15 C 1,6, vnitřní 3-5 C.
44
Živočišné - nevyužitelné
Chitin CH2OH CH2OH O O 10-30% 70-90% O β-1,4 NH2 NHCOCH3
45
Chitosan CH2OH CH2OH O O 70-90% 10-30% O β-1,4 NH2 NHCOCH3
46
Složené sacharidy ( polysacharidy s necukernou složkou )
glykopeptidy s převahou peptidové bílkovinné složky glykoproteiny proteoglykany s převahou sacharidové složky peptidoglykany
47
Mukopolysacharidy – sacharidová složka většiny složených sacharidů,především proteoglykanů Kys. Hyaluronová Chondroitinsulfáty Dermatansulfát Keratansulfát Heparin
48
Kyseliny hyaluronová CH2OH O COOH O O O β-1,3 O NHCOCH3
49
Chondroitin-4-sulfát CH2OH O -OSO3 COOH O O O β-1,3 O NHCOCH3
50
Chondroitin-6-sulfát CH2OSO3- O COOH O O O β-1,3 O NHCOCH3
51
keratansulfát CH2OSO3- O O CH2OH O O β-1,4 O NHCOCH3 β-1,3
52
dermatansulfát CH2OH O OSO3- COOH O O O β-1,3 O NHCOCH3
53
heparin COOH CH2 OSO3- O O O α-1,4 O O -OSO3 NHOSO3-
54
Použitá literatura Organická chemie – Červinka,Dědek, Ferles
Chemie potravin – J. Velíšek Chemie potravin – J. Davídek Veterinární chemie – S.Zima
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.