Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Te.1.19 Přímé a nepřímé vedení při výrobě těst Vytvořeno:04.01.2014 Ověřeno: 09.01.2014 Třída:PE1

2 Přímé a nepřímé vedení při výrobě těst Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět:Technologie Ročník:1. Autor:Yvona Baboráková Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:přímé, nepřímé vedení, kvašení, vláčnost, nadýchanost Anotace: Materiál je určen k seznámení s přímým a nepřímým vedením při výrobě pšeničných těst.

3 Způsoby vedení Přímé vedení - probíhá především při výrobě běžného pečiva - vyžaduje vyšší náklady na suroviny - všechny suroviny se smíchají najednou a vyhnětou se na těsto

4 Hotové těsto určitou dobu - odpočívá - -zraje enzymové a ethanolové kvašení Mění se konzistence a objem těsta Doba zrání závisí: na teplotě, hnětacím stroji a na použitých zlepšujících přípravků

5 Nepřímé vedení - dvoustupňové - spolehlivý způsob přípravy těst pro „nadýchané“ pečivo s výraznou vůní a dlouhou vláčností - je méně náročné na suroviny všechny suroviny - je náročnější na odbornou zkušenost a dovednost pekaře - náročnější na čas, ale i na prostor

6 Těsto připravujeme ve dvou stupních: - z části mouky, vody a veškerého recepturního droždí vyrobíme řídký kvasný stupeň, který necháme řádně prokvasit - přidáme zbývající suroviny, vymísíme těsto, a to necháme opět zrát opět zrát

7 Kontrolní otázky 1.Jmenujte oba způsoby vedení těst. 2.Co znamená dvoustupňové vedení?

8 Správné odpovědi 1.Přímé a nepřímé vedení. 2.Ve dvou stupních – vyrábíme nejdříve kvas potom těsto.

9 Použité zdroje MÜLLEROVÁ, Monika. CHROUST, František. Pečeme moderně v malých i větších pekárnách. 2.vyd.Kora, 1993, ISBN 80-85644-03-7. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google