Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í"— Transkript prezentace:

1 I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Výroba cukru Mgr. Jana Prášilová, Prof. RNDr. Jiří Kameníček, CSc.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Mgr. Jana Prášilová, Prof. RNDr. Jiří Kameníček, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 Etapy výroby Mechanická úprava řepy Získávání difúzní šťávy
Čištění difúzní šťávy Odpařování lehké šťávy, vznik těžké šťávy a cukroviny Zpracování cukroviny Rafinace surového cukru Výroba bílého cukru

4 Mechanická úprava řepy
Cíl: očištění řepy rozřezání řepy na řízky Fyzikálně-chemické pochody: rozpustnost Vstup látek Bulvy cukrové řepy Výstup látek Řepné řízky

5 H2O jáma s řepným splavem váha řezačky řepné kolo pračka třasadlo
výtah

6 Získávání difúzní šťávy
Cíl: vyluhování sacharosy z buněk pletiva řepných řízků získání difúzní šťávy Fyzikálně-chemické pochody: koagulace bílkovin difúze Vstup látek Řepné řízky Horká voda Výstup látek Difúzní šťáva Vyslazené řepné řízky

7 horká H2O dopravník difuzér řízkolis zásobník difúzní šťávy

8 Čištění difúzní šťávy Cíl:
odstranění necukerných látek z difúzní šťávy neutralizace difúzní šťávy zisk lehké šťávy Fyzikálně-chemické pochody: neutralizace srážení saturace filtrace Vstup látek Difúzní šťáva Ca(OH)2 CO2 Výstup látek Lehká šťáva Saturační kaly

9 zásobník difúzní šťávy
saturák vyhřívač čeřicí nádoba saturák dekantér Ca(OH)2 vyhřívač kalolis rotační filtr CO2 saturační kaly

10 Odpařování lehké šťávy, vznik těžké šťávy a cukroviny
Cíl: zahuštění lehké šťávy ke krystalizaci – zisk těžké šťávy zisk cukroviny Fyzikálně-chemické pochody: odpařování krystalizace Vstup látek Lehká šťáva Výstup látek Těžká šťáva I. cukrovina

11 vícečlenná vakuová odparka
zásobník lehké šťávy vícečlenná vakuová odparka brýdová pára filtr zrnič SO2 výměník tepla zásobník těžké šťávy I. cukrovina krystalizátor

12 Zpracování cukroviny Cíl: oddělení krystalů cukru od matečného sirobu
zpracování matečného sirobu na další podíl cukru Fyzikálně-chemické pochody: odstřeďování odpařování krystalizace Vstup látek I. cukrovina Výstup látek Surový cukr Zelený sirob II. cukrovina Zadinový cukr Melasa

13 I. cukrovina II. cukrovina surový cukr
zrnič zelený sirob odstředivka zásobník II. cukrovina surový cukr krystalizátor melasa odstředivka zadinový cukr

14 Rafinace surového cukru
Cíl: očištění surového cukru příprava bílé cukroviny Fyzikálně-chemické pochody: odstřeďování vykrývání filtrace adsorpce Vstup látek Surový cukr Voda Ca(OH)2 Adsorbent Výstup látek Bílá cukrovina

15 H2O Ca(OH)2 afináda afinádní sirob filtr adsorbent bílá cukrovina

16 Shrnutí Etapa Fyzikálně-chemické pochody Vstup látek (suroviny)
Výstup látek (produkty) Mechanická úprava řepy rozpustnost bulvy cukrové řepy řepné řízky Získávání difúzní šťávy koagulace bílkovin difúze horká voda difúzní šťáva vyslazené řepné řízky Čištění difúzní šťávy neutralizace difúzní šťávy srážení necukerných látek saturace filtrace sraženin Ca(OH)2 CO2 lehká šťáva saturační kaly Odpařování lehké šťávy, vznik těžké šťávy a cukroviny odpařování Krystalizace těžká šťáva I. cukrovina Zpracování cukroviny odstřeďování krystalizace surový cukr zelený sirob II. cukrovina zadinový cukr melasa Rafinace surového cukru vykrývání filtrace adsorpce voda adsorbent bílá cukrovina

17 Produkty výroby Vyslazené řepné řízky Surový cukr Melasa Bílý cukr
Krmivo Kvasný průmysl Potravinářský průmysl Krmivo Kvasný průmysl Potravinářský průmysl

18 Produkty výroby Cukr krystal Cukr krupice Cukr moučka Cukrové homole
Krystaly o velikosti 0,2 – 0,4 mm Krystaly o velikosti 0,16 – 0,8 mm Cukrové homole Kostkový cukr Cukr brinž

19 Poděkování Poděkování podniku
Litovelská cukrovarna, a.s. za pořízení fotografií a videozáznamů z výroby.

20 I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Konec Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í"

Podobné prezentace


Reklamy Google