Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY INVENTÁŘ NA PODÁVÁNÍ POKRMŮ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY INVENTÁŘ NA PODÁVÁNÍ POKRMŮ"— Transkript prezentace:

1 GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY INVENTÁŘ NA PODÁVÁNÍ POKRMŮ
Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ Mgr. MIROSLAVA MALUŠKOVÁ Free Powerpoint Templates

2 Anotace. Materiál poukazuje na rozdělení inventáře při
Anotace Materiál poukazuje na rozdělení inventáře při podávání pokrmů na úseku obsluhy. Je vhodné jej doplnit výkladem. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. Autor Ing. Petra Škrášková (Autor) Mgr. Miroslava Malušková (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup H/01 Kuchař – číšník ŠVP Číšník, barman, servírka- barmanka ŠVP Kuchař – číšník pro pohostinství 65-42-M/01 Hotelnictví a cestovní ruch Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova talíře, mísy, ostatní inventář Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiály je součástí Inventáře na úseku obsluhy

3 Inventář na podávání pokrmů - rozdělení
Podle materiálu porcelánový kovový skleněný 2. Podle použití talíře mísy inventář na servis polévek ostatní inventář

4 Inventář na servis pokrmů
Talíře rozdělujeme podle velikosti klubový (30 cm), největší talíř – základní, na stole zůstává po celou dobu stolování masový (24cm), slouží na servis hlavních chodů polévkový (22 cm), servis polévek

5 Inventář na servis pokrmů
dezertní (19 cm), na servis studených a teplých předkrmů, moučníků, sýrů, ovoce moučníkový (17 cm), na servis studených dezertů pečivový (17 cm), při složitých snídaních, při slavnostním stolování pro manipulaci s pečivem máslový (8 cm), na snídaňové přílohy (med, máslo, džem)

6 Inventář na servis pokrmů
Mísy slouží k servisu pokrmů, mohou mít různé tvary a velikosti (1-10 porcí), volíme podle druhu pokrmu, velikosti a počtu porcí běžné kulaté mísy - na pokrmy odpovídajícího tvaru, např. bifteky, větší kulaté mísy se používají na servis příloh při banketní obsluze.

7 Inventář na servis pokrmů
oválné mísy: jedno i víceporcové, na servis masitých pokrmů, velké OM při banketní obsluze úzké a špičaté mísy: na servis ryb obdélníkové mísy: na výrobky studené kuchyně, předkrmy, cukrářské výrobky dělené mísy: na pokrmy s teplým obložením ploché kulaté mísy na nožce: dorty, dezerty

8 Inventář na podávání polévek
šálek výlevový s jedním ouškem na přelévání polévek do talíře ( kovový, porcelánový) šálek vývarový – bujon šálek se dvěma uchy, vývar s vložkou lze vypít šálek na exotické polévky (želví, račí),podobný moka šálku (1dcl) mísa na polévku terina

9 Mezi ostatní inventář dále řadíme
omáčníky 1-10 ti porcové kalíšky na vejce misky na kompoty (vyšší a užší) na saláty (nižší a širší) zapékací misky –gratinky (slouží na zapékání pokrmů) zapékací kelímky

10 POUŽITÁ LITERATURA SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: Fortuna, ISBN SALAČ, Gustav, MVDr. Milan PRIBULA a Hana SEDLÁČKOVÁ. Technika obsluhy a služeb: pro 1. ročník středních hotelových škol. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, ISBN ČERNÝ, Jiří a Antonín SRKALA. Moderní obsluha. Praha: IQ 147, s.r.o., ISBN neuvedeno.


Stáhnout ppt "GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY INVENTÁŘ NA PODÁVÁNÍ POKRMŮ"

Podobné prezentace


Reklamy Google