Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Magické čtverce 8 1 6 3 5 7 4 9 2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Magické čtverce 8 1 6 3 5 7 4 9 2."— Transkript prezentace:

1 Magické čtverce 8 1 6 3 5 7 4 9 2

2 Základní info Magické čtverce fascinovaly lidstvo po celá tisíciletí. Řady vodorovně a svisle uspořádaných čísel se staly mystickým vyjádřením světa a zároveň i výtvarným prvkem zdobícím chrámy i nábytek. Do svých děl je zakomponoval Albrecht Dürer i Antonio Gaudí. Současná matematika se k nim vrací. A má k tomu důvod. Hlavní proudy matematických teorií se hříčkami obvykle nezabývají. V případě číselných řad, které zná lidstvo po tisíciletí, však udělali vědci výjimku. Začali hlouběji zkoumat zákonitosti jejich vzniku a zjistili, že za pomoci algebry a geometrie lze přesně předpovědět, kolik čtverců daného typu existuje a proč. Jejich závěry jsou zajímavé i pro amatéry, kteří si chtějí trochu procvičit důvtip.

3 Na hřbetě želvy Na počátku všech známých magických čtverců je čtverec Lo Šu. Podle legendy se poprvé objevil na krunýři želvy, která se vynořila z čínské řeky Lo někdy v průběhu druhého tisíciletí před naším letopočtem.

4 Kondenzátory energie Podle kosmologických představ se harmonie v kosmu odráží v číslech a magický čtverec se považuje za její symbol. Po způsobu šachovnice jsou pole obsazena různými čísly, jejichž vodorovné, svislé a diagonální součty jsou vždy stejné. Magický čtverec SATOR je prastará, dosud ne plně objasněná formule, která existuje už asi 2000 let.

5 Čtverec Sator Pravděpodobně byla považována za symbol proti neštěstí, nemoci a požáru. Pět latinských slov SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS se může číst jak zleva doprava, tak v obráceném směru. Uspořádána do čtverce poskytují stejný obraz: lze zaměnit horizontální a vertikální směr čtení. Význam slov samotných je nejasný. V překladu znějí asi takto: „Námořník Arepo drží vodní kola.“

6 Čtverec Sator S A T O R E P N

7 Druhý význam Překlad by mohl znít: rozsévač (sator) Arepo (zřejmě jde o vlastní jméno) drží (tenet) s námahou (opera) kola či pluh (rotas). Smysl této hádanky není znám, ale mnoho badatelů usuzuje, že jde o křesťanský kryptogram. Pak by byl rozsévačem Kristus, pluhem kříž a námaha by odkazovala na oběť na kříži. V roce 1925 zveřejnili vědci Felix Grosser a Sigurd Agrell domněnku, že nápis ukrývá opakované spojení slov Pater noster (Otče náš) a vedle sebe stojící písmena A a O odkazují na řecká písmena alfa a omega, tedy biblický symbol začátku a konce.

8 FRANKLINOVY HRÁTKY Asi nejslavnějším tvůrcem magických čtverců byl americký státník a vědec Benjamin Franklin. Ve svém životopise se zmiňuje o tom, že si v mládí krátil dlouhou chvíli vymýšlením magických čtverců. S odstupem své počínání hodnotil jako nerozumné, protože šlo o zábavu bez dalšího využití. Franklin sestavil čtverec o šestnácti řádcích a s náležitou pýchou jej nazval tím nejmagičtějším ze všech magických čtverců.

9 Využití Zatímco Franklin se domníval, že magické čtverce nebude nikdy možné k něčemu využít, dnes se výsledky výzkumu těchto hříček využívají k hromadné organizaci práce nebo statistické analýze. Ne všechno je však objasněno. Kdo se chce zabývat hledáním nových zákonitostí magických čtverců, má k tomu mnoho příležitostí.

10 Odkazy http://esoteric.mysteria.cz/ctverce/ctverce2.htm

11 © Spáchal jsem to já – Venoušek
A to je konec © Spáchal jsem to já – Venoušek (včera a dříve – )


Stáhnout ppt "Magické čtverce 8 1 6 3 5 7 4 9 2."

Podobné prezentace


Reklamy Google