Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počátky, historie, význam a smysl

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počátky, historie, význam a smysl"— Transkript prezentace:

1 Počátky, historie, význam a smysl
Comics Počátky, historie, význam a smysl

2 Slovo komiks (i comics, obojí tvar je možný a označuje v podstatě totéž) je poměrně mladé. To, co se pod oním názvem ukrývá, totiž nějaký kreslený příběh, je ovšem daleko starší.

3 Slovo samo vzniklo zkrácením sousloví COMIC STRIP
do jednoho slova COMICS. Slovo COMIC naznačuje, že původně byly první pokusy o komiks veselé, humorné, ale od té doby se mnohé změnilo a témata

4 Už pravěký umělec chtěl kresbou na stěně jeskyně (Altamira) něco sdělit, vyprávět.

5 Vnímavější lidé tuší, že stačí přidat bublinu, a máme tu v podstatě první komiks.

6 Egyptské umění přidalo více lidských motivů a vztahy mezi jednotlivými postavami.

7 Takto vyjadřovali příběhy
zase staří Řekové.

8 Další posun směrem ke komiksu znamenala tzv. výšivka z Bayeux
Originální tapisérie z Bayeux je vynikající historickou památkou raně středověkého umění ze 60.– 70. let 11. století. Na osmi pásech vyšívaného plátna o celkové délce 70 metrů a výšce půl metru představuje příběh dobytí Anglie normanským vévodou Vilémem Dobyvatelem, slavnou bitvu u Hastingsu v roce 1066, ale díky charakteru obrázkové kroniky přibližuje i reálie doby a „vypráví“ celý příběh tohoto mocenského konfliktu. Tapisérii, jež zobrazuje 623 lidí, 55 psů, 202 koní, 41 lodí, 49 stromů, téměř 2000 latinských slov a přes 500 mytických a jiných stvoření jako ptáků a draků, si pravděpodobně objednatel biskup Odo, nevlastní bratr Viléma Dobyvatele.

9 Michelangelova Sixtinská kaple byl další posun ke komiksu, ale nahé postavy na freskách vzbuzovaly pohoršení a byly nějaký čas dokonce zakryty.

10

11

12

13 Začátky – Prvé komiksové stripy se v Americe objevily na sklonku 19. století v nedělních novinových přílohách. jejich průkopníkem bylo Žluté dítě Richarda F. Outcaulta, které se „narodilo“ 16. února 1896 v Hearst New York American. O rok později už byly příběhy Žlutého dítěte vydané jako samostatná příloha Sunday Journal za 5 centů. Zrodil se nový žánr. Až do 30. let produkovali mnohé vydavatelství přílohy s kreslenými příběhy, i s množstvím reklamních komiksů.

14 Když v roku 1933 použil Jerome Siegel poprvé jméno Superman ve svém kresleném příběhu, byla postava ješte zločincem a nic nenasvědčovalo její budoucí oblibě. Siegel z něho později s výtvarníkem Josephom Schusterom udělali hrdinu a to se světu za pár let vyplatilo. V dubnu roku 1938 předali Siegel a Schuster všecky práva k své postavy mimozemšťana s superschopnostmi, skrývajícího se za identitu novináře Clarka Kenta za 130 dolarů společnosti DC (Detective Comics). Postava byla předtím odmítnutá několika společnostmi, které to asi dodnes litují. Action Comics No. 1 představilo světu Supermana v výtiscích po 10 centech. Číslo 7 se však už tisklo v půlmilionovém nákladu.

15 The Pre-Golden Age The Golden Age The Post-Golden Age The Pre-Silver Age The Silver Age The Post-Silver Age

16 Velká jména a postav komiksu
Tintin Mickey Mouse Superman Garfield Spiderman Lucky Luke Asterix a Obelix

17 A co český komiks. Měl oproti zahraničnímu zpoždění
A co český komiks? Měl oproti zahraničnímu zpoždění. Dokonce se jeden čas nejmenoval komiks, ale kreslený seriál, protože vše západní bylo špatné.

18

19 Kája Saudek měl typickou kresbu

20 Čtyřlístek

21 Asterix

22 Tintin

23 Lucky Luke

24

25

26

27 Komiks Maus představil nejenom netradiční hrdiny, ale i vážné téma
Komiks Maus představil nejenom netradiční hrdiny, ale i vážné téma. Holocaust židů za války – židé byli myši a nacisté kočky.


Stáhnout ppt "Počátky, historie, význam a smysl"

Podobné prezentace


Reklamy Google