Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,"— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879. únor 2013VY_32_INOVACE_TOS_080205 obr. 1 DALŠÍ SUROVINY POTŘEBNÉ K VÝROBĚ PIVA

2 Další suroviny potřebné k výrobě piva:  pivovarské kvasnice,  voda. Výroba piva - výroba sladu 2

3  Pivní kvasinky jsou mikroorganismy, jednobuněčné houby, které přeměňují neboli rozkládají cukry na alkohol a oxid uhličitý.  Obsahují také velké množství vitaminů skupiny B, bílkoviny a řadu jiných látek.  Proto jsou stále častěji nazývány bioléčivem 21. století. Pivní kvasinky

4 obr. 2

5  První badatel, který pochopil činnost kvasinek byl Louis Pasteur.  Vědec Emil Hansen v dánském pivovaru Carlsberg vytvořil jako první čistou jednobuněčnou kulturu, která zajišťuje řádný kvasný proces.  Některé druhy kvasinek účinkují lépe při nižších teplotách, některé při teplotách vyšších.

6 Při nižších teplotách působí:  spodní kvasinky (ležácké).  Saccaromyces carlsbergensis,  účinkují při teplotě 5 až 12 ˚C,  po prokvašení klesají na dno,  účinkují pomaleji a důkladněji, přemění více cukru na alkohol.

7  Při vyšších teplotách působí:  svrchní kvasinky.  Saccaromyces cerevisiae,  účinkují při teplotě 15 až 25 ˚C,  stoupají směrem k hladině,  účinkují rychleji.

8  Pivovarské kvasnice se v průběhu kvasného procesu – kvašení rozmnoží až čtyřnásobně.  Jedna kultura pivovarské kvasnice se používá několikrát.  Jsou základem kvasného procesu a do značné míry určují charakter nápoje.

9 Voda má zásadní vliv na kvalitu piva, tvoří více než 90 % finálního produktu, důležité je chemické složení vody, jelikož obsahuje různé minerály a soli, které mohou mít blahodárné či škodlivé vlivy na vaření piva. VODA obr. 3

10 Pivovary si dnes řídí samy objem minerálů v pivě přesnými postupy. Veškerý zdroj vody v pivovarech je pečlivě monitorován z důvodu zajištění stálé kvality a bezpečnosti.

11 * obr. 1 V Praze se představila piva z Belgie, Německa i Česka - Tyden.cz [online]. 15.06.2009 16:26 [cit. 2013-02-21]. Dostupné z: http://www.tyden.cz/rubriky/apetit/pivo/v-praze-se-predstavila-piva-z-belgie- nemecka-i-ceska_124607.htmlhttp://www.tyden.cz/rubriky/apetit/pivo/v-praze-se-predstavila-piva-z-belgie- nemecka-i-ceska_124607.html * obr. 2 Kvasnice - Ordinace.cz [online]. 2013 [cit. 2013-02-21]. Dostupné z: http://www.ordinace.cz/clanek/kvasnice/http://www.ordinace.cz/clanek/kvasnice/ * obr. 3 DESTILOVANÁ VODA | Destilovaná voda 1L | Bio-Farm Indoor - Growshop Zlín [online]. 2011 [cit. 2013-02-21]. Dostupné z: http://www.bio-farm.cz/bio-farm/eshop/48-1-DESTILOVANA-VODA/0/5/1538- Destilovana-voda-1Lhttp://www.bio-farm.cz/bio-farm/eshop/48-1-DESTILOVANA-VODA/0/5/1538- Destilovana-voda-1L


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,"

Podobné prezentace


Reklamy Google