Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilLibuše Fišerová
1
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879. únor 2013VY_32_INOVACE_TOS_080205 obr. 1 DALŠÍ SUROVINY POTŘEBNÉ K VÝROBĚ PIVA
2
Další suroviny potřebné k výrobě piva: pivovarské kvasnice, voda. Výroba piva - výroba sladu 2
3
Pivní kvasinky jsou mikroorganismy, jednobuněčné houby, které přeměňují neboli rozkládají cukry na alkohol a oxid uhličitý. Obsahují také velké množství vitaminů skupiny B, bílkoviny a řadu jiných látek. Proto jsou stále častěji nazývány bioléčivem 21. století. Pivní kvasinky
4
obr. 2
5
První badatel, který pochopil činnost kvasinek byl Louis Pasteur. Vědec Emil Hansen v dánském pivovaru Carlsberg vytvořil jako první čistou jednobuněčnou kulturu, která zajišťuje řádný kvasný proces. Některé druhy kvasinek účinkují lépe při nižších teplotách, některé při teplotách vyšších.
6
Při nižších teplotách působí: spodní kvasinky (ležácké). Saccaromyces carlsbergensis, účinkují při teplotě 5 až 12 ˚C, po prokvašení klesají na dno, účinkují pomaleji a důkladněji, přemění více cukru na alkohol.
7
Při vyšších teplotách působí: svrchní kvasinky. Saccaromyces cerevisiae, účinkují při teplotě 15 až 25 ˚C, stoupají směrem k hladině, účinkují rychleji.
8
Pivovarské kvasnice se v průběhu kvasného procesu – kvašení rozmnoží až čtyřnásobně. Jedna kultura pivovarské kvasnice se používá několikrát. Jsou základem kvasného procesu a do značné míry určují charakter nápoje.
9
Voda má zásadní vliv na kvalitu piva, tvoří více než 90 % finálního produktu, důležité je chemické složení vody, jelikož obsahuje různé minerály a soli, které mohou mít blahodárné či škodlivé vlivy na vaření piva. VODA obr. 3
10
Pivovary si dnes řídí samy objem minerálů v pivě přesnými postupy. Veškerý zdroj vody v pivovarech je pečlivě monitorován z důvodu zajištění stálé kvality a bezpečnosti.
11
* obr. 1 V Praze se představila piva z Belgie, Německa i Česka - Tyden.cz [online]. 15.06.2009 16:26 [cit. 2013-02-21]. Dostupné z: http://www.tyden.cz/rubriky/apetit/pivo/v-praze-se-predstavila-piva-z-belgie- nemecka-i-ceska_124607.htmlhttp://www.tyden.cz/rubriky/apetit/pivo/v-praze-se-predstavila-piva-z-belgie- nemecka-i-ceska_124607.html * obr. 2 Kvasnice - Ordinace.cz [online]. 2013 [cit. 2013-02-21]. Dostupné z: http://www.ordinace.cz/clanek/kvasnice/http://www.ordinace.cz/clanek/kvasnice/ * obr. 3 DESTILOVANÁ VODA | Destilovaná voda 1L | Bio-Farm Indoor - Growshop Zlín [online]. 2011 [cit. 2013-02-21]. Dostupné z: http://www.bio-farm.cz/bio-farm/eshop/48-1-DESTILOVANA-VODA/0/5/1538- Destilovana-voda-1Lhttp://www.bio-farm.cz/bio-farm/eshop/48-1-DESTILOVANA-VODA/0/5/1538- Destilovana-voda-1L
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.