Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258 Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_09_ICT_505_Rok Druh učebního materiálu Prezentace Autor Ing. Milan Rokos VY_32_INOVACE_09_ICT_505_Rok

2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Obchodní akademie, Ekonomické lyceum Předmět Informační a komunikační technologie Ročník První Název tematické oblasti (sady) Excel – základní a rozšiřující učivo Název vzdělávacího materiálu Vzorce Anotace Výukový materiál je určen k podrobnému vysvětlení postupů při zadání vzorce při zachování priorit výpočtu. Dále jsou uvedena možná chybová hlášení a postup, jak odhalit chybu ve vzorci. Součástí prezentace jsou i ilustrační příklady. Výklad na základě prezentace žáci ihned zkouší na PC. Je možno použít i pro domácí výuku. Zhotoveno, (datum/období) 31. března 2013 Ověřeno 28. května 2013

3 Úvod Vzorec (na rozdíl od funkce) je ručně zadaný postup výpočtu. Jeho zápis začíná vždy znakem = (rovná se). Vzorec se vytváří zápisem (výběrem z listu kliknutím tlačítka myši) adres buněk, číselných konstant a výpočetních operátorů (+, -, *, /, ^ (mocnina, zadání levý Alt+94)).

4 Úvod Při tvorbě vzorců platí pravidla Excelu: vzorce se zadávají do buňky stejně, jako číslo nebo text; to, že se jedná o vzorec, je dáno znakem = na začátku, kromě buňky se vzorec zobrazuje v řádku vzorců, kde se také nechá editovat, vzorec vždy začíná znakem =,

5 Úvod po ukončení zadání a uložení do paměti se v buňce zobrazuje výsledek, ale uložený je vzorec, který je vidět v řádku vzorců, pro správný výpočet je nutné vytvářet vzorec podle matematických zákonitostí (tzv. priorit výpočtu). Nejsou-li tyto priority dodrženy, z pohledu Excelu je výpočet správný, ale obdržíme chybný výsledek.

6 Priority výpočtu 1.Jsou-li ve vzorci použity různé výpočetní operátory, prvně se provede (má nejvyšší prioritu) mocnina a odmocnina ( ^, odmocnina (nepoužijeme-li funkci) se vypočítá mocninou (např. třetí odmocnina z 27 se zapíše: =27^(1/3)), potom násobení a dělení (*, /) a nakonec sčítání a odčítání (+,-).

7 Priority výpočtu 2.Jsou-li ve vzorci použity stejné výpočetní operátory, automaticky se řeší zleva doprava. 3.Musíme-li změnit prioritu matematického operátora, uzavřeme výraz s nižší prioritou do závorky (lze použít i závorky vnořené).

8 Priority výpočtu - příklad Podle priorit výpočtu vyřešte následující příklad. Jednotlivým částem matematického výrazu přiřaďte odpovídající číslo podle pořadí řešení: AB1*X5-C15/B4+C6^3-N8*B3/B12^2-Y7 Nyní vraťte řešení zpět, změňte priority přidáním závorek a příklad vyřešte znovu.

9 Priority výpočtu - cvičení Podle priorit výpočtu vyřešte následující příklady. 1)A1*B3-C8^3+X8-N6/B5+C9^2 2)A1*(B3-C8)^3+(X8-N6)/(B5+C9)^2 3)A1*((B3-C8^3)+X8)-(N6/(B5+C9))^2

10 Zápis vzorce Otevřete si sešit s názvem Tabulka – vzorce.xlsx a vytvořte vzorec pro výpočet: a)Součtu čísel sloupce A do buňky A7 a rychlý součet čísel sloupců B – E. b)Do buňky I1 součin buněk E1 a G1 a rychlý výpočet stejného součinu v buňkách I2:I5. c)Do buňky J1 podíl buněk A1 a E1 a rychlý výpočet stejného součinu v buňkách J2:J5. d)Do buňky K1 třetí mocninu buňky D1 a rychlý výpočet stejného součinu v buňkách K2:K5.

11 Zápis vzorce - pomůcka Postup řešení vzorce podle bodu a) dvěma možnými způsoby (v reálné situaci by bylo řešeno funkcí!): 1.Zápis vzorce a jeho zkopírování na oblast buněk se stejným postupem výpočtu (je využito tzv. relativní adresování buněk). Zápis vzorce Výsledek po stisku CTRL+ENTER

12 Zápis vzorce - pomůcka Kopie vzorce uchopením levým tlačítkem myši za úchopový bod a zkopírování vzorce přetažením na další buňky se stejný způsobem výpočtu.

13 Zápis vzorce - pomůcka 2.Uzavřeme nejprve do bloku oblast buněk, na kterou budeme aplikovat stejné vzorce. Napíšeme příslušný vzorec a stiskneme CTRL+ENTER (adresace výchozí buňky slouží k relativnímu adresování dalších buněk).

14 Chybová hlášení Pokud se ve vzorci/funkci dopustíme syntaktické chyby (prohřešek proti pravidlům programu, ne např. špatná hodnota v buňce, jiná buňka apod.), reaguje program některým z následujících chybových hlášení: a)####### - v buňce se místo výsledku objeví „mříže“. Není chyba v pravém slova smyslu, jen upozornění, že se vypočtená hodnota co do počtu číslic nevejde do buňky (řešení – zvětšit šířku sloupce). b)N/A – hodnota není pro daný výpočet k dispozici. c)DIV/0 – některá s buněk jako dělitel obsahuje nulu.

15 Chybová hlášení d)Hodnota! – objeví se při použití buňky se špatným obsahem (např. buňky obsahující alfanumerický řetězec). e)REF! – odkaz ve vzorci/funkci na některou s buněk není platný. f)NÁZEV! – nebyl rozpoznán text ve vzorci/funkci. g)NULL! – nesprávný operátor oblasti, nebo nesprávný odkaz na buňku. h)NUM! – neplatná číselná hodnota ve vzorci/funkci (např. logaritmus nuly).

16 Závislosti vzorců Excel má nástroj, pomocí něhož můžeme snadněji odhalit chybu ve vzorci/funkci. Nalezneme jej na kartě Vzorce, ve skupině Závislosti vzorců. Ve vzorcích/funkcích jsou nadefinovány vazby mezi jednotlivými buňkami. Tyto vazby nám graficky pomohou odhalit nabídky:

17 Závislosti vzorců  Předchůdci – zobrazí, ze kterých buněk čerpá vzorec/funkce data.

18 Závislosti vzorců  Následníci – zobrazí, do kterých buněk „posílá“ vzorec/funkce data. Tlačítko Odebrat šipky opět závislosti skryje. Pokud chceme místo zobrazeného výsledku vidět v buňkách původní vzorce, použijeme tlačítko Zobrazit vzorce.

19 Použité zdroje: http://www.accountingweb.co.uk/topic/technology/office-2010-introducing- customisable-ribbon/404903http://www.accountingweb.co.uk/topic/technology/office-2010-introducing- customisable-ribbon/404903 - logo Office (upraveno) Program Excel 2010 Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google