Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Stravovací zvyklosti živočichů Sociální učení: Potrava
2
Individuální zkušenost
3
Chuť informace sdělovaná smysly, především chutí, umožňuje živočichům ochutnat nový druh potravy a rozhodnout se, zda ji konzumovat nebo se jí vyhnout potraviny bohaté na kalorie (např.sladkosti) jsou vnímány jako sladké a jsou zpravidla akceptovány všemi druhy živočichů potraviny, které jsou vnímany jako hořké, mohou být nebezpečné, proto jsou obvykle odmítány některé poživatiny mohou být bez chuti, proto se při rozhodování o vhodnosti konzumace potravin nemá spoléhat jen na chuť
4
Neofóbie = negativní (vyhýbavá) reakce na novou potravinu studie: představení nového jídelního podnětu společně se známým a bězným jídelním podnětem a zkoumání reakce na ně (latence, vyhnutí se podnětu, frekvence zkoumání a manipulace s podnětem…) -> nové potraviny byly méně často zkoumány a konzumovány a pokud ano, tak jen v malém množství opatrnost a známky neofóbie při setkání se s novým druhem potravy snižuje riziko potencionální otravy jedovatou látkou u všežravců může neofóbie vymizet, neboť jejich přežití záleží na nalézání stále nových druhů potravy a pokud se opakovaně neobjeví žádné problémy po požití nového jídla,neofóbie vymizí
5
Averzivní učení pokud má pozření nového druhu potravy škodlivé následky (žaludeční potíže…), spojí si jedinec chuť daného jídla s těmito následky a příště ho již nepozře u lidí je ekvivalentem Garciův efekt averzivní učení bývá považováno za podtyp Pavlovova klasického podmiňování, ovšem zde jsou navíc specifické znaky, např. averzivní podnět obvykle na rozdíl od klasického nevyhasne
6
Sociální vliv
7
Učení skrze matčiny podněty typické u savců, kdy výběr potravin ovlivňuje potrava přijímaná matkou v období nitroděložního vývoje a v období kojení skrze mateřské mléko v raném dětství je matka vzorem, od kterého nově narozený tvor opisuje kromě jiného základní stravovací návyky
8
Vlivy členů skupiny (tlupy) u mnoha živočišných druhů je přijetí nového druhu potravy vyšší, pokud ji konzumují i ostatní členové tlupy rozdělení se o jídlo je běžným jevem a je to také cesta k přijetí nového druhu potravy – pokud ji konzumuje někdo blízký a rozdělí se, jedinec danou potravinu zpravidla rychle zařadí do svého jídelníčku, týká obzvláště potomků, se kterými se dělí rodiče
9
z výsledků studie vyplývá, že většina živočichů (kromě lidí) není schopna vyhnout se škodlivému jídlu jen v důsledku toho, že někdo jiný, kdo dané jídlo zkonzumoval, měl problémy závěrem: individuální zkušenost a její znaky spjaté s požitím či vyhnutím se danému druhu potravy jsou dostačující pro to, aby živočich přežil, neotrávil se a vytvořil si přijatelné stravovací zvyklosti, sociální vliv skupiny však přináší nové možnosti rozšíření jídelníčku
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.