Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilDrahomíra Štěpánková
1
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tématický okruh: Botanika Téma: Užitkové rostliny I. Anotace: Prezentace slouží žákům jako přehledný průvodce daným tématem. Obsahuje motivační otázky a odkazy (červeně) a odpovědi a zajímavosti (modře). Text psaný černě slouží žákům jako „zápis“. Pro lepší názornost jsou součástí prezentace odkazy na obrázky. Tato PowerPointová prezentace je využitelná i v učebnách bez interaktivní tabule. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Denisa Dosoudilová. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
2
Užitkové rostliny I.
3
Všechny rostliny jsou nejen užitkové, ale pro život člověka naprosto nezbytné. Vytvářejí totiž kyslík a organické látky. Tento děj se nazývá fotosyntéza. Popiš: sluneční záření CO 2 + H 2 O --------------------› organ. l. + O 2 chlorofyl
4
Cukrovarnictví Které rostliny jsou surovinou pro výrobu cukru? řepa cukrovka cukrová třtina Z které dřeviny se získává tzv. „indiánský sirup“ ? javor cukrový Pro kterou zemi je tento strom typický? Kanada
5
Řepa cukrovka zásobní kořen - bulva: výroba cukru lihu jako krmivo listy - chrást
6
Cukrová třtina výška 2 až 4 metrů plantáže: Brazílie, Čína, Indie, Mexiko, JV Asie Karibské ostrovy
7
světová produkce cukru: 80 % cukr třtinový 20 % cukr řepný k výrobě kubánského rumu
8
Javor cukrový nejvyšší z javorů: 30 - 37 m listy na podzim: červené a oranžové míza obsahuje vysokou koncentraci cukru Legenda vypráví o náčelníkovi Indiánů kmene Algonkinů, který jednou brzy zjara ve zlosti zarazil svůj tomahawk do javoru a když vytékající „vodu“ ochutnala jeho žena, poznala, jak je sladká.
9
javorový sirup v únoru se získává 1.míza, která má nejvyšší obsah cukru míza se vaří a odpařuje na sirup na 1 stromu max. 4 vrty z 1 vrtu: 20 až 25 litrů mízy na 1 litru sirupu: 40 litrů mízy před prvním "naražením" je třeba, aby měl strom 137 cm nad zemí nejméně 25 - 30 cm v průměru
10
Olejniny Které rostliny jsou zdrojem tekutého tuku - oleje? slunečnice řepka olejka olivovník Z kterých částí rostlin se olej získává? semena nebo plody
11
Slunečnice silný, chlupatý stonek velké listy výška: 60 – 390 cm nažky se semeny
12
Řepka olejka olejnatá semena
13
Olivovník teplomilná dřevina olivy: olej pochutina dřevo velmi tvrdé
14
Kávovník polotropický keř Brazílie, Afrika, Indie, Madagaskar, Vietnam
15
Káva 1. úroda: po 2-3 letech bobule se 2 plochými semeny 1 keř: ročně zhruba 2,5kg bobulí, ze kterých se získá po upražení 0,5 kg kávy
16
Kakaovník Afrika 10m růst květů a plodů přímo z kmene (větví)
17
plod: bobule (až 30 cm) semena se čistí, praží a drtí → kakaový prášek → kakaové máslo (vysoký obsahu tuku v semenech) výroba kakaa → čokolády kakao má povzbuzující účinky (theobromin)
18
Čajovník Asie, Afrika, Jižní Amerika kvalitnější čaj dávají rostliny ve vyšších nadm. výškách
19
stálezelený keř (v přírodě 5 až 15 m) na plantážích asi ve 2 letech 1. tvarovací řez 3 roky starý čajovník je připraven pro sběr lístků dalších 30 - 100 let se pravidelně sbírají lístky a keř se přiřezává do vhodné výšky kolem 1 m Najdou se sice i čajové plantáže s několik set let starými čajovníky, ale staré rostliny dávají tuhé listy horší jakosti.
20
Chmel pravotočivá liána (2 - 8 m) ČR, Německo, USA, Čína, Polsko, VB, Rusko, Kanada,... trvalka: vydrží 20 - 25 let pivovarnictví
21
hlávky samičích květů (chmelové šištice) obsahují látky, které pivu dodávají chuť a aroma povzbuzuje chuť k jídlu vitamín B Samčí rostliny jsou likvidovány, aby se zabránilo opylení samičích chmelových šištic, které opylením ztrácejí na kvalitě.
22
Kolovník strom deštné pralesy Afriky kolové „ořechy“ obsahují látky se stimulačním účinkem - kofein a teobromin
23
při únavě a tělesném vyčerpání, k utlumení hladu a žízně, k dobrému zažívání koncem 19. st. vynalezl lékárník John Pemberton z Atlanty v USA nápoj, který obsahoval výtažky z koky a kolovníku a víno později nahradil víno sodou a nápoj nazval Coca- cola v dnešní době však ve většině případů tento nápoj neobsahuje ani koku ani kolu a je připravován čistě chemickou cestou Bez záruky: z chuťových důvodů je do nápoje přidáván výtažek z koky zbavený kokainu
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.