Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilEmil Dvořák
1
Projekt CZ.1.07/1.1.38/01.0015 Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY
2
Projekt CZ.1.07/1.1.38/01.0015 MODUL M5 Inovace výuky odborných předmětů gastro a odborného výcviku o moderní technologie s využitím ICT a softwaru (skladový systém Magdaléna) autor Mgr. Alena Marková
3
Magdalena
4
Obor: Kuchař-kuchařka - 3. ročník Téma: Skladový systém Magdalena – druhy a náležitosti dokladů Počet vyučovacích hodin: 2 Metody výuky: -Výklad doplněný vytvořenou prezentací s praktickým využitím vzorového počítačového programu Předmět: Speciální technologie
5
Účetní skladový systém Magdalena umožňuje přesné a snadné vedení skladové evidence zboží v gastronomických provozech, využívání receptur i vlastních kalkulací k sestavování jídelníčků i jídelních lístků, umožňuje normování pokrmů s návazností na výdej zboží ze skladu i výpočet prodejních cen pokrmů. Pro majitele či vedoucí pracovníky následně také snadnou kontrolu hospodaření.
6
Faktury, dodací listy nebo paragony za nakoupené zboží - na jejich základě se vytvoří Příjemka – v programu se značí P Výdejka – v programu se značí V – obsahuje zboží vydané ze skladu
7
Faktury a dodací listy jsou doklady, které vystavuje dodavatel, při prodeji zboží odběratelům Obsahují veškeré údaje nutné pro prodej zboží (adresu dodavatele, číslo dokladu, datum dodávky, druh zboží, cenu, DPH, množství, jednotku, razítko a podpis, datum bezhotovostní platby, číslo účtu, případně i další údaje) Paragon je doklad o nákupu zboží za hotové a má obsahovat podobné údaje
10
Zadat číslo faktury či jiného dokladu a datum dodávky Musíme zadat nebo vyhledat druh zboží Zadat pořizovací cenu a DPH (bývá nastaveno v programu) a způsob úhrady Nakoupené množství Jednotku ( kg, l, ks ) Výpočty celkových cen program udělá automaticky Zároveň při příjmu zadáme dodavatele a všechny povinné údaje (adresu, telefon, IČO apod.)
12
Program se ovládá na klávesnici i myší a využívá všech jejich funkcí Barvy vyplňovaných políček se liší podle probíhající funkce: - modrá označuje vypočítávané údaje (např. celková suma) – bílé jsou všechny dokumenty se kterými nepracujeme - žluté jsou ty dokumenty, se kterými právě pracujeme - zelená barva označuje editační režim (možnost úprav a oprav) - červená označuje chybu nebo záporný stav
13
Umožňuje mít více skladů (hlavní, příruční, čistící prostředky, nápojový apod.) Vede u všeho zboží skladové karty a používá systém průměrných cen, což je velmi důležité pro kalkulace cen Eviduje veškerý pohyb zboží na skladové kartě Skladová karta se vygeneruje při příjmu zboží
14
Otevřeme doklad výdejky V a zadáváme zboží do spotřeby – do kuchyně, baru, restaurace či do jiného skladu Postupujeme podobně jako u příjemky – zadáme datum, číslo dokladu, vyhledáme zboží, zadáme množství k výdeji Cenové výpočty, odpisy zboží ze skladových karet provádí program ihned (velká výhoda pro snadnou kontrolu stavu zboží)
16
Program umožňuje jednoduše vytvořit objednávku Program umožňuje snadno a rychle připravit inventurní seznamy a tím možnost fyzické kontroly zboží téměř ihned
18
Jakými doklady přijímáme zboží do skladu? Které doklady umožňují pohyb zboží? Napiš min. 5 důležitých věcí, které musí každý doklad obsahovat.
19
Manuál k účetnímu programu Magdalena www.ipodnikatel.cz
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.