Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ SLAVNOSTNÍ MENU, HLEDISKA PRO SESTAVOVÁNÍ MENU Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ www.zlinskedumy.cz Free Powerpoint Templates.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ SLAVNOSTNÍ MENU, HLEDISKA PRO SESTAVOVÁNÍ MENU Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ www.zlinskedumy.cz Free Powerpoint Templates."— Transkript prezentace:

1 GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ SLAVNOSTNÍ MENU, HLEDISKA PRO SESTAVOVÁNÍ MENU Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ Free Powerpoint Templates

2 Anotace. Materiál poukazuje na rozdělení menu a
Anotace Materiál poukazuje na rozdělení menu a hlediska pro sestavování slavnostního menu. Je vhodné jej doplnit výkladem. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. Autor Ing. Petra Škrášková (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup H/01 Kuchař – číšník ŠVP Číšník, barman, servírka-barmanka ŠVP Kuchař – číšník pro pohostinství ŠVP Kuchař Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova menu, hlediska Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiály je součástí Slavnostního stolování

3 ROZDĚLENÍ MENU Menu – je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti Podle počtu chodů rozeznáváme : jednoduché – 3 chody (polévka, hlavní chod, moučník) složité – 4 až 5 chodů ( studený předkrm, polévka, hlavní chod, sýr ) slavnostní – 6 a více chodů ( studený předkrm, polévka, ryba, hlavní chod, sýr, moučník

4 HLEDISKA PRO SESTAVOVÁNÍ MENU
požadavky a představy hostitele finanční možnosti hostitele a předběžný rozpočet akce počet osob a z toho vyplývající technické nároky

5 HLEDISKA PRO SESTAVOVÁNÍ MENU
složení hostů (věk, povolání, stáří, národnost, popř. náboženství) doba podávání (poledne, večer, určitá sezóna, roční období) příležitost konání akce a případné zvyklosti (svatby ) možnosti a někdy i potřeby provozu (materiální vybavení, kvalifikace zaměstnanců, dispoziční řešení provozovny apod.)

6 HLEDISKA PRO SESTAVOVÁNÍ MENU
pro mladé lidi sestavujeme menu biologicky i energeticky hodnotnější, pro starší osoby energeticky méně vydatné pro ženy jsou vhodnější jemnější úpravy pokrmů, pro muže pikantní a vydatné pokrmy

7 HLEDISKA PRO SESTAVOVÁNÍ MENU
při pohoštění cizinců nám usnadní výběr pokrmů i nápojů znalosti jejich gastronomických a náboženských zvyklostí

8 HLEDISKA PRO SESTAVOVÁNÍ MENU
V poledním menu nemá chybět polévka a celkově může být oproti večernímu menu vydatnější. Každé menu mohou zpestřit některé sezónní pokrmy jako je kůzlečí a jehněčí maso, raná zelenina a nové brambory, chřest, ryby, zvěřina, husy, krocan, čerstvé jahody, borůvky atd.

9 POUŽITÁ LITERATURA SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: Fortuna, ISBN SALAČ, Gustav, MVDr. Milan PRIBULA a Hana SEDLÁČKOVÁ. Technika obsluhy a služeb: pro 2. ročník středních hotelových škol. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1994. ISBN ČERNÝ, Jiří a Antonín SRKALA. Moderní obsluha. Praha: IQ 147, s.r.o., ISBN neuvedeno.


Stáhnout ppt "GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ SLAVNOSTNÍ MENU, HLEDISKA PRO SESTAVOVÁNÍ MENU Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ www.zlinskedumy.cz Free Powerpoint Templates."

Podobné prezentace


Reklamy Google