Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠPAŇELSKO Země snů.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠPAŇELSKO Země snů."— Transkript prezentace:

1 ŠPAŇELSKO Země snů

2 O Španělsku Hlavní město:Madrid Měna:Euro Úřední jazyk:Španělština
Rozloha:500 tisíc km2

3 Madrid Centrum města se vyznačuje širokými třídami se zelenými pruhy, velkými kruhovými náměstími a velkým počtem pompézních staveb, nejen renezančního stylu, ale i zcela hypermoderně vypadajících mrakodrapů. Plaza de Cibeles a Palacio de Communicaciones Na západním okraji historického centra se nachází královský palác Palacio Real. Roku 852 zde arabský emír Muhammad I. nechal postavit tzv. Alcázar – pevnostní palác, nazývaný Mayrit. Po rekonkvistě v 11. století používali palác křesťanští panovníci jako lovecký zámek, z jeho jména Mayrit se posléze vyvinulo jméno města Madrid. Roku 1561 se Madrid stal hlavním městem Španělska a maurský palác sloužil až do roku 1734 jako královské sídlo.

4 Španělský znak

5 Španělsko na mapě

6 Podrobnější mapa

7 Doprava Délka silniční sítě: 664 610 km (údaj z r. 2000)
nejvyšší povolená rychlost na dálnicích 120 km/hod nejvyšší povolená rychlost na hlavních silnicích (značené N) 100 km/hod nejvyšší povolená rychlost na ostatních silnicích 90 km/hod nejvyšší povolená rychlost v obcích 50 km/hod maximální povolené množství alkoholu v krvi 0,5 mg/ml další informace: řidič nosící brýle musí mít u sebe brýle náhradní není povoleno za jízdy telefonovat (ani s hands-free) telefonní číslo na dopravní policii: 062

8 Muslimské Španělsko a reconquista
Interiér mešity La Mezquita ve španělské Cordobě Berbeři a Arabové ze severní Afriky (na Pyrenejském poloostrově zvaní Maurové) zanechali v zemi nesmazatelné stopy – Španělsko zvané Al-Andalus se stalo nejzápadnější výspou islámského světa, která se roku 929 odtrhla od arabské říše a vytvořila samostatný córdobský chalífát.

9 Dobrou chuť Turrón se mlsá nejen o Vánocích
Když o vánočních svátcích v roce 1584 nabídli kuchaři jeho Veličenstva Filipa II. vyslancům z Japonska na závěr slavnostní hostiny turrón a jali se vysvětlovat, cože to vlastně je, nestačili se divit.

10 Obrázky

11

12

13 Španělská kuchyně Španělská kuchyně je vyroben z velmi odlišných druhů mís náležitý k rozdílům v geografii, kultuře a klimatu. To je těžko ovlivňováno paletou dostupných mořských ryb od vod, které obklopí zemi. Jak Španělsko mělo dlouhou a obrovskou historii a snášel mnoho různých kulturních vlivů, bohatost a paleta jeho kuchyně je ohromující, ale všechny tyto přísady se smířily jedinečný a rozlišil španělskou kuchyni s tisíci receptů a příchutí.

14 Typická spanish jídla obsahují
Paella (šafránová rýže) Mariscos (korýš) Gazpacho polévka Tortilla de patatas

15 Paella (šafránová rýže)
To stálo se zvykem pro masová shledání (festivaly, politické akce, protesty) ve Valencii připravit obrovský paella, někdy vyhrát zmínku v Guinness svazku záznamů. Adhoc dlouho-pánve průměru commisionned pro tyto případy. Paella a jeho variace jsou typický pikniková mísa pro španělské jaro a léto, často vařený rodinnými samčími dospělými.

16 Mariscos (korýš) Korýš je termín pro mollusks a korýše používané jako jídlo (druh mořských ryb).

17 Gazpacho polévka Gazpacho polévka také známý jako Gazpacho je chladné rajče-založil Španělskou polévku to je populární v teplejších oblastech a přes léto. To je obvykle kořeněné, ale mírnější varianta také stala se populární.

18 Tortilla de patatas je také někdy nazvaný tortilla espańola (španělská omeleta) odlišit to od mísy obyčejně známé jako francesa tortilla (francouzská omeleta) nebo jen tortilla, který je dělán jen s vejci. To je velmi populární mísa u nějakého druhu události v Španělsku a moci být podáván jeden chladný nebo horký. Ačkoli brambory a vejce jsou základní a ve většině případů jediné součásti tortilla de patatas, jiné zeleniny mohou také se nalézat doprovázet to takový jako cibule a, více zřídka, červené pepperss, pažitky, artyčoky,...

19 KONEC


Stáhnout ppt "ŠPAŇELSKO Země snů."

Podobné prezentace


Reklamy Google